USAVil stanse Boltons bok med midlertidig forføyning

NTB18/06/20203 min

Det amerikanske justisdepartementet har bedt domstolen i Washington D.C. om å stanse publiseringen av boka til tidligere sikkerhetsrådgiver John Bolton.

I en ny begjæring til rettsvesenet krever justisdepartement at Boltons varslede bok, som allerede er distribuert til bokhandlere over hele USA, stanses. Tirsdag ba Trump-administrasjonen retten om at boka skulle stanses i en annen rettsbegjæring, men fulgte onsdag opp med en ny og mer akutt henvendelse til rettsvesenet med krav om en midlertidig forføyning.

Ifølge justisdepartementet inneholder boka hemmeligstemplede opplysninger og har bedt domstolen å stanse publiseringen. Departementet har bedt om at det holdes et rettsmøte om saken på fredag.

Det er allerede kommet lekkasjer fra boka som skal publiseres tirsdag neste uke. John Bolton selv har også stilt opp til intervjuer som delvis er publisert, hvor han omtaler innholdet i boka som handler om hans 17 måneder lange periode som sikkerhetsrådgiver for president Donald Trump.

Ba om hjelp fra Kina

John Bolton hevder blant annet i boken at president Donald Trump ba Kinas Xi Jinping om hjelp til å vinne årets presidentvalg i USA, skriver Washington Post.

Trump fortalte ifølge Bolton president Xi under en middag på G20-toppmøtet i fjor at økte kinesiske jordbruksoppkjøp fra amerikanske bønder ville øke hans sjanser i valget, skriver avisa.

Også The Wall Street Journal publiserer onsdag et utdrag fra boka med tittelen «The Scandal of Trump’s China Policy». Der hevder Bolton at presidenten ba Xi om innenrikspolitisk hjelp, satte egne utsikter til gjenvalg foran nasjonale sikkerhetshensyn og ignorerte Beijings menneskerettsovergrep.

Washington Post skriver i sin artikkel om boka at Xi under middagen med Trump på G20-toppmøtet klagde over kritikk mot Kina i USA. Trump skal da ha tatt for gitt at Xi snakket om politikere fra Demokratene.

Gis ut tirsdag

Deretter tok Trump overraskende opp det kommende presidentvalget i USA og ba Xi om hjelp til å vinne, ifølge Bolton. «Han understreket viktigheten av bønder og økte kinesiske kjøp av soyabønner og hvete for valgutfallet», skriver Bolton.

Utdraget gjengis også av New York Times.

Boka heter «The Room Where It Happened: A White House Memoir», og forlaget markedsfører den som boken Trump ikke vil at du skal lese. Den skal etter planen gis ut neste tirsdag.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.