VerdenAmerikansk jagerfly fulgte passasjerfly over Syria

NTB24/07/20202 min

Et amerikansk jagerfly fulgte et iransk passasjerfly gjennom syrisk luftrom torsdag kveld, bekrefter USA, som avviser at det var kollisjonsfare.

Passasjerflyet fra Mahan Air måtte raskt gå ned i høyde for å unngå kollisjon, og den raske nedstigningen førte til at flere personer om bord ble skadd, hevdet den iranske statlige kringkasteren IRIB torsdag kveld.

Ikke israelske

IRIB meldte først at det dreide seg om to israelske jagerfly. Men det syriske statlige nyhetsbyrået SANA meldte at det trolig dreide seg om et fly tilhørende den USA-ledede koalisjonen.

USA bekreftet natt til fredag, norsk tid, at det var et amerikansk F-15-fly på rutineoppdrag som gjennomførte en ordinær visuell inspeksjon av passasjerflyet. Dette skjedde på trygg avstand, om lag 1.000 meter unna, opplyser Bill Urban, en amerikansk militærtalsmann.

Inspeksjonen ble gjennomført for å sørge for sikkerheten til militærpersonell fra den amerikanskledede koalisjonen på den amerikanske basen i Tanf, legger han til.

— Holdt trygg avstand

– Etter å ha identifisert flyet som et passasjerfly fra Mahan Air, holdt F-15 trygg avstand til flyet. Den profesjonelle håndteringen ble gjennomført i henhold til internasjonal standard, sier Urban.

Det iranske flyet var på vei fra Teheran til Beirut, der det landet torsdag kveld.

– Alle passasjerene har det bra, men enkelte hadde mindre sår og flere hadde fått sjokk og var redde etter den skremmende episoden, sa flyplassjef Fadi al-Hassan.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.