NorgeBer FHI klargjøre Smittestopp-regler

Oslo 20200416. Folkehelseinstituttets nye app smittestopp for smittesporing. Appen skal hjelpe myndighetene med smittesporing, men kan også brukes til å varsle brukeren om at han eller hun har vært i nærheten av noen som er smittet av koronaviruset. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/NTB SCANPIX
VIL HA KLARERE REGLER: Helseforetaket Vestre Viken HF ber om klarere regler for om helsepersonell skal bruke smittesporingsappen Smittestopp. Det opplyser fagdirektør Ulrich Spreng (bildet), som frykter feilregistreringer ved feil bruk. Foto: VESTRE VIKEN HF

Helseforetaket Vestre Viken HF, som driver fem sykehus på Østlandet, ber om klarere regler for helsepersonell for bruk av smittesporingsappen Smittestopp. Dette for å unngå mulige feilregistreringer.

kjetil@aldrimer.no

Et stort antall ambulansearbeidere ved helseforetakets avdeling for preshospitale tjenester har fått beskjed om at de ikke skal bruke appen mens de er i operativ tjeneste.

Vestre Viken HF driver i dag sykehusene både i Bærum, Drammen, Kongsberg og på Ringerike, samt klinikker for medisinsk diagnostikk og psykisk helse og rus, i tillegg til avdeling for prehospitale tjenester.

Les mer: Helseansatte får ikke bruke Smittestopp

Ville ikke svare

Både Vestre Viken HF og det regionale helseforetaket Helse Sør-Øst RHF, som Vestre Viken HF er en del av, valgte å først besvare Aldrimer.nos henvendelser med å utelukkende vise videre til Folkehelseinstituttet (FHI). Helseforetakene mente det var FHI sitt ansvar å klargjøre hvilke regler som skal gjelde for helsepersonell og andre yrkesgrupper.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

SMITTESTOPP: Appen Smittestopp fra Folkehelseinstituttet (FHI) skal blant annet varsle brukere om de har vært i nærheten av noen som er smittet av koronaviruset. Men dersom helsepersonell i tjeneste bruker appen, kan det gi mange feilregistreringer, frykter helsevesenet, som nå ber om klarere regler fra FHI for bruken. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/NTB SCANPIX

Talspersonene innad i helseforetakene ville først ikke svare på spørsmål om hvorvidt helsepersonell hadde fått noe konkret råd fra sin arbeidsgiver om hvordan de skal forholde seg til den nye smittesporingsappen.

I Forsvaret og politiet har imidlertid arbeidsgiver gitt en del begrensninger for et betydelig antall personer.

Les mer: Får ikke bruke Smittestopp-app

Les mer: PST: Har ikke «godkjent» Smittestopp-app

FHI uenig

Men i FHI har ledelsen ikke sett det som sitt ansvar å gi føringer for når appen IKKE skal brukes.

«Vi har ikke gitt konkrete råd om dette, vi legger til grunn at det er frivillig. Vi kjenner til at det er gitt råd til personer med særskilte skjermingsbehov om å ikke ta i bruk appen. Men dette dreier seg om et mindre antall, og er basert på de helt konkrete arbeidsoppgavene de utfører», svarer fungerende assisterende direktør ved FHI, Gun Peggy Knudsen.

Vil ha klargjøring

Den tilnærmingen mete Vestre Viken HF at FHI burde revurdere.

— Vestre Viken HF ser fram til at FHI kommer med en avklaring om hvordan de mener at helsepersonell skal bruke smitteappen, sier fagdirektør i Vestre Viken, Ulrich Spreng. Uttalelsen videreformidles til Aldrimer.no på e-post av kommunikasjonsavdelingen i Vestre Viken HF.

I den samme e-posten bekrefter helseforetaket omsider at en rekke ansatte i ambulansetjenesten har fått beskjed om å skru av sporingsfunksjonen i Smittestopp når de er i operativ tjeneste.

«Når en ansatt har kontakt med mistenkte eller bekreftede Covid-19 pasienter og bruker adekvat smittevernutstyr så er anbefalingen med andre ord at sporingsfunksjonen på smitteappen skal være av, hvis ikke kan det blant annet bli feilregistrering», skriver avdelingssjef Hege Frostad Dahle i e-posten.

Utover dette har Vestre Viken HF ikke ønsket å kommentere saken.

Gir Vestre Viken HF rett

Tirsdag ettermiddag valgte imidlertid FHI å komme med en presisering på sine nettsider.

«En av problemstillingene testkommunene trolig vil samle erfaring om, er hvordan varslingsfunksjonen vil fungere for yrkesgrupper som jobber med beskyttelsesutstyr i nærkontakt med kjente smittede. Disse skal ikke regnes som nærkontakt og skal ikke i karantene. Det gjelder blant annet helsepersonell, men kan også gjelde andre yrkesgrupper som kan komme i kontakt med kjente smittede i sin arbeidssituasjon», skriver FHI. Og legger til:

«Appen er ikke laget for bruk på jobb i slike situasjoner. Inntil appens varslingsfunksjon er testet ut i prøvekommunene, rådes yrkesgrupper som har nærkontakt med kjente smittede, å skru av GPS og Bluetooth i appen mens de er på jobb.»

Oppdatering: Artikkelen er oppdatert kl. 16.21 tirsdag med at FHI har kommet med nye anbefalinger om bruken av appen blant helsepersonell og andre yrkesgrupper som kan komme i yrkesmessig kontakt med smittede personer.

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

Kjetil Stormark

Kjetil Stormark er en journalist, forfatter og redaktør med mer enn 30 års journalistisk fartstid. Hans spesialområder er forsvars- og sikkerhetspolitikk, Forsvaret, politiet, terrorangrepene 22. juli 2011 spesielt og terrorisme generelt, etterretning, ekstremisme og historiske forhold fra den kalde krigen. Han har gjennomført mange dokumentarprosjekter, både som bøker og filmer. Stormark blir mye brukt som kommentator på stoffområder han dekker. Stormark er tidligere PR-rådgiver i byrået JKL Oslo. Stormark var presseråd for den norske FN-delegasjonen i New York da Norge var medlem av Sikkerhetsrådet i 2001-2002.

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.