
KOSTBAR KONSTRUKSJONSFEIL: Skadene på KNM Helge Ingstad er omfattende, men de vanntette skottene burde holdt fregatten flytende. Forsvarsekspert Jacob Børresen er både overrasket og sjokkert over at en konstruksjonsmessig feil ved fregattene førte til ytterligere vanninntrengning. – Dette burde vært oppdaget tidligere, sier han. Foto: KV BERGEN/FORSVARET
– Den konstruksjonsmessige feilen på KNM Helge Ingstad burde vært oppdaget tidligere, sier tidligere flaggkommandør og forsvarsanalytiker Jacob Børresen. Han mener Forsvaret må granske om det skyldes svikt i egne rekker eller feil hos verftet Navantia.
Av ALF RAGNAR OLSEN / alf@aldrimer.no og NTB
Statens havarikommisjon for transport presenterte torsdag sin foreløpige statusrapport i arbeidet med å avdekke hva som forårsaket kollisjonen mellom tankskipet TS Sola og fregatten KNM Helge Ingstad. I arbeidet har kommisjonen avdekket en alvorlig konstruksjonsmessig svakhet som trolig gjelder alle de norske fregattene.
– Sjokkerende
Forsvarsanalytiker Jacob Børresen synes det er sjokkerende at design- eller konstruksjonsfeilen som førte til fatal vanninntrengning i KNM Helge Ingstad ikke er blitt oppdaget tidligere.
– Ja, det er veldig overraskende og nærmest sjokkerende å høre om den alvorlige feilen som ble en sentral grunn til at skipet forliste og gikk tapt etter kollisjonen, sier Børresen, med henvisning til at en rekke vanntette skott raskt tok inn store mengder vann.
Les mer: Påpeker farlige svakheter på alle fregattene
Les mer: Vil ikke legge fregattene til kai
– Det var åpninger rundt en akselgjennomføring som forårsaket dette, og som tillot vanninntrengningen spre seg til såvidt mange kamre at skipet ble ustabilt, og deretter gikk tapt, sier Børresen.
– Det må være relativt store åpninger og rom rundt akslingen vi snakker om. For vanninntrengningen skjedde raskt. Ettersom skipene har vært i drift noen år er det rart dette ikke er oppdaget og utbedret langt tidligere, sier Børresen.
Krever svar
Børresen mener Forsvaret må granske hva som har skjedd, også for å avklare ansvarsforholdet.
– Man må finne ut av om dette skyldes en feilkonstruksjon som Forsvarsmateriell burde avdekket, eller om det er gjort feil under byggingen hos verftet Navantia (tidligere kalt Bazan, red.anm), som de norske byggeinspektørene ikke har oppdaget, sier Børresen.
– Verftet Navantia har i tillegg til skipene til norsk marine levert fregatter til den spanske marinen og til Australia. Her er det grunn til å undersøke om feilkonstruksjonen gjelder flere skip, sier Børresen.
Rett å la fregattene seile
– Med tanke på det sikkerhetsmessige forholdet havarikommisjonen har avdekket, burde samtlige fregatter tas ut av drift?
– Sjøforsvarssjef Nils-Andreas Stensønes sa på pressekonferansen at Sjøforsvaret tidlig fikk beskjed om funnet, og at det er iverksatt midlertidige tiltak. Når Forsvarsmateriells avdeling for marine kapasiteter har erklært fartøyene sjødyktige, mener jeg det er en korrekt beslutning å holde fregattene i drift. I tillegg ble det sagt at Navantia har indikert at det ikke skal være en stor sak å utbedre feilen, så Forsvaret burde snarest avtale med verftet når permanente løsninger kan komme på plass, mener flaggkommandøren, som er tidligere stabssjef for Sjøforsvaret og i tillegg skrevet bok om den norske fregattanskaffelsen.
– For øvrig har Navantia levert fregatter av samme konsept til Spania og Australia. De bør informeres om at deres skip kan være omfattet av samme feilkonstruksjon, påpeker Børresen.
Avviser
Det spanske verftet avviser overfor VG at alle de norske fregattene kan ha samme feil som KNM Helge Ingstad. Det sier kommunikasjonsrådgiver Esther Benito i Navantia, som har bygd fregattene, til avisen.
– Fregattenes utforming oppfyller alle krav til denne typen skip, skriver Benito i en e-post, hvor hun understreker at Havarikommisjonens etterforskning er «svært foreløpige».
Hun sier videre at verftet har tilbudt sin assistanse for å kaste lys over ulykken, men at de foreløpig ikke har fått noen offisiell henvendelse fra norske myndigheter.
***
Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider. Dersom du ønsker å sikre deg komplett anonymitet – last ned TOR browser og gå inn på vår tipsplattform www.securileaks.org mens du er inne i TOR-browseren.
Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.