EuropaGranskes etter at mann ble kvalt under pågripelse

NTB24/06/20203 min

Fransk politi er under lupen etter at en 42-åring døde kort tid etter at han ble pågrepet i januar. «Jeg blir kvalt», sier mannen i videoklipp fra hendelsen.

Cedric Chouviat (42) jobbet som varebilsjåfør og ble stanset i en trafikkontroll ved Eiffeltårnet i Paris, hvorpå det brøt ut en opphetet krangel mellom ham og politibetjentene.

Denne uken dukket det opp videoklipp fra hendelsen som viser at 42-åringen sier han blir kvalt sju ganger mens han blir holdt nede av flere politifolk. Etterhvert slutter han å bevege på seg.

Familien til mannen, som hadde nordafrikansk opprinnelse, ber nå om at det iverksettes tiltak mot politivold. De krever blant annet et forbud mot kvelertak.

Politi i avhør

Da ambulansen kom til stedet, hadde Chouviat ingen puls. Han ble kjørt til sykehus, der han ble erklært død to dager senere.

I forrige uke ble fire politibetjenter tatt inn til avhør. De blir etterforsket for uaktsomt drap, men de har så langt verken blitt permittert eller ilagt noen disiplinærstraff.

– Vi forstår fortsatt ikke hvorfor de ikke er blitt suspendert, og vi forstår ikke hvorfor denne kvelertakteknikken fortsatt ikke er blitt forbudt, sa Chouviats datter Sofia på en pressekonferanse sammen med andre familiemedlemmer og flere advokater tirsdag.

– Vi ønsker en streng reaksjon fra president Emmanuel Macron, la hun til.

Protester

Frankrike har opplevd en rekke demonstrasjoner mot politivold og rasisme de siste ukene, i kjølvannet av Black Lives Matter-bevegelsens protester i USA.

– Frankrike er ikke USA, men Frankrike er i ferd med å bli som USA, sa William Bourdon, en av familiens advokater, på pressekonferansen.

Innenriksminister Christophe Castaner kunngjorde et forbud mot kvelertak i politiet tidligere i juni, men trakk forslaget tilbake som følge av sterke reaksjoner fra politiets fagforeninger, som også marsjerte i gatene for å forsvare seg mot kritikken.

En advokat som representerer de fire politifolkene, sier at de ikke hørte at Chouviat sa at han ble kvalt, at de ble svært lei seg da de fikk vite det under avhørene i forrige uke.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.