NordenHar flest koronadødsfall per innbygger i Europa

NTB20/05/20203 min

Den siste uka har Sverige ligget på topp i Europa når det gjelder dødsfall per innbygger som følge av koronaviruset.

Ikke noe annet europeisk land har hatt like mange dødsfall per million innbygger som Sverige, viser tall fra Our World in Data, melder nyhetsbyrået Reuters.

Selv om dødstallene i vårt naboland er dalende, registrerte landet mellom 12. og 19. mai i gjennomsnitt 6,25 koronarelaterte dødsfall per million innbyggere.

Etter Sverige kommer Storbritannia, som registrerte 5,75 dødsfall per million innbyggere i den samme sjudagersperioden.

Teller flere

Statsepidemiolog Anders Tegnell har tidligere forklart Sveriges relativt høye dødstall med at dødsfall knyttet til koronaviruset måles på ulike måter rundt omkring i verden. Det betyr at situasjonen i Sverige kan virke verre enn hva den er sammenlignet med andre land.

– Vi har veldig bra oversikt sammenlignet med stort sett alle andre land, sa Tegnell til nyhetsbyrået TT i april.

Mange land registrerer for eksempel bare dødsfall som skjer på sykehus, ikke de som skjer på sykehjem og i private hjem.

Sveriges strategi under koronautbruddet, som i stor grad består av anbefalinger og frivillige tiltak, har møtt kritikk, men har også blitt løftet fram som en framtidig modell for andre land av Verdens helseorganisasjon.

Flere skal testes

Tidligere har koronatestene i Sverige vært forbeholdt pasienter som blir lagt inn på sykehus, samt helsepersonell og personer i risikogrupper. Nylig ble det besluttet at testingen skal trappes kraftig opp.

Tirsdag opplyste helseminister Lena Hallengren at også personer med milde symptomer og de som arbeider i samfunnskritiske sektorer, skal få mulighet til å teste seg.

– Vi kan ikke ha en situasjon der folk blir hjemme ved det minste symptom når de ikke behøver være hjemme, sier Hallengren.

Målet er å teste 100.000 personer i uka, men logistikken har skapt problemer, og i forrige uke måtte myndighetene nøye seg med en tredel av dette.

Ytterligere 45 dødsfall

Epidemien har til nå resultert i 3.743 koronarelaterte dødsfall i Sverige, hvorav 45 ble registrert i døgnet mellom mandag og tirsdag.

Situasjonen på landets sykehus omtales som anstrengt, men stabil.

– Det er viktig å huske at en stabilisering ikke innebærer at helsevesenet ikke er belastet, sier kriseberedskapssjef Taha Alexandersson i Socialstyrelsen.

Hun understreker at det er femte dag på rad at Sverige har under 400 intensivpasienter på landets sykehus.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.