NATO/USAJustisminister i USA ut mot restriksjonene

NTB23/04/20203 min
Attorney General William Barr is photographed as he sits down to testify before the Senate Judiciary Committee on Capitol Hill in Washington, Wednesday, May 1, 2019. Foto: SUSAN WALSH/AP/NTB SCANPIX
UT MOT EGEN REGJERING: USAs justisminister William Barr (bildet) mener bevegelsesrestriksjonene som amerikanske myndigheter og delstater har ilagt amerikanere under coronapandemien kan være lovstridig. Han lover støtte til de som går til søksmål.  Her avbildet under en høring i den amerikanske Kongressen 1. mai i fjor. Foto: ANDREW HARNIK/AP/NTB SCANPIX

Justisminister William Barr sammenligner amerikanske delstaters pålegg om å holde seg hjemme med husarrest og mener det kan gi grunnlag for søksmål.

– Vi har aldri før pålagt borgerrettighetene lignende begrensninger. Konseptet der man må holde seg hjemme er urovekkende nær husarrest, sier Barr et intervju med den konservative radioverten Hugh Hewitt , og understreker at han ikke mener å si at tiltakene ikke var nødvendige, eller at de til og med fremdeles kan rettferdiggjøres enkelte steder.

Inngripende

Men han minner om hvor inngripende det er å ikke bare tvinge folk til å holde seg hjemme og innendørs, men også å legge ned levebrødet sitt og slutte å møte andre.

Han sammenligner også restriksjonene med kreftbehandlingen cellegift, der du er nødt til å gå kraftig til verks for å drepe sykdommen, men det kan ikke fortsette for lenge – det tåler nemlig ikke pasienten, ettersom man bremser all cellevekst.

Barr advarer om at med fortsatt nedstenging er «vi i ferd med å drepe pasienten».

Grunnlag for søksmål

Barr mener restriksjonene kan til og med kan gi borgerne grunnlag for å saksøke delstatene de bor i og sier at Justisdepartementet «vil se på det» og «ta et standpunkt».

– Vi følger nøye med på en rekke av disse reglene som blir satt på plass. Og om vi mener noen går for langt, vil vi i utgangspunktet be guvernørene om å fjerne dem eller justere dem. Om de ikke gjør det, og folk leverer inn søksmål, vil vi stille oss på saksøkerens side, sier Barr.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.