Norge— Kartlegger og følger utviklingen

Johan Sverdrup-feltet i mai 2019. Foto: EQUINOR.COM
HAR FÅ SVAR: Energiselskapet Equinor har overfor norske myndigheter slått alarm om pågående, uidentifiserte droner rundt minst tre av selskapets plattformer, herunder Gullfaks C (bildet), her sett fra luften våren 2008. Det ansvarlige fagdepartementet har få svar på hva som blir gjort for å følge opp den nye situasjonen. Foto: ØYVIND HAGEN/EQUINOR.COM

Arbeids- og inkluderingsdepartementet svarer unnvikende på hva som blir gjort for å håndtere at uidentifiserte droner stadig krenker sikkerhetssonen til norske plattformer i Nordsjøen.

Av KJETIL STORMARK / kjetil@aldrimer.no

Departementet opplyser i en e-post til Aldrimer.no at norske myndigheter følger situasjonen nøye, et standarduttrykk i statsforvaltningen i vanskelige saker.

Fremmede droner

Aldrimer.no skrev torsdag at det er blitt observert uidentifiserte droner ved norske plattformer både på Snorre A-feltet, Johan Sverdrup-feltet og Ekofisk C. Dette blir åpent bekreftet av både operatørselskapet Equinor og Sør-Vest politidistrikt, som har mottatt en anmeldelse om aktiviteten. Utad vil man si minst mulig om saken, men innad blir det lagt til grunn at det trolig er en statlig aktør som står bak, trolig Russland. 140 kilometer fra land er det lite trolig at det er snakk om amatører, blir det nøkternt konstatert overfor Aldrimer.no.

Det er usikkert hva som er formålet med dronevirksomheten, men det kan ikke utelukkes at dette er ledd i å vurdere om det er mulig fra russisk side å gjennomføre sabotasje som ledd i energikrigen som Russland har erklært mot Europa.

Les mer: Slår alarm om ukjente droner i Nordsjøen

Les mer: Maktesløse mot de ukjente dronene

TAUS: Statsråd Marte Mjøs Persen (Ap). Foto: NTB/SMK

Taus statsråd

Det er i dag Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID), som har ansvaret for å følge opp helse-, miljø- og sikkerhetsspørsmål også i offshoresektoren.

I en henvendelse dit ba Aldrimer.no om statsråd Marte Mjøs Persens (Ap) vurderinger av det som nå skjer med ukjente droner mot norske plattformer.

Men departementet har i stedet sendt tilbake et «administrativt svar», som langt på vei antyder at politisk ledelse ikke ønsker å uttale seg.

— Kjent med droneaktiviteten

«Arbeids- og inkluderingsdepartementet er gjort kjent med saken, og videre henvendelser/ spørsmål henvises til politiet», skriver seniorrådgiver og pressekontakt Linn Marie Hammersnes i departementets kommunikasjonsenhet i en e-post.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

POLITIANMELDT: Operatørselskapet Equinor har politianmeldt droneaktiviteten rundt det nye Johan Sverdrup-feltet, som innad i selskapet blir karakterisert som de mest alvorlige hendelsene av de som hittil er rapportert. Her er Johan Sverdrup-feltet avbildet i mai 2019. Foto: EQUINOR.COM

Petroleumstilsynet, som rapporterer til AID som såkalt fagdepartement, er den etaten som i dag har tilsynsansvaret for norske olje- og gassinstallasjoner. Overfor Aldrimer.no har tilsynet nøyd seg med å gi et generelt svar om at «Regelverket stiller krav til beredskap som selskapene er ansvarlige for å følge» og at etaten «fører tilsyn med selskapene for å forsikre <seg> om at beredskapen er i henhold til regelverket».

Les mer: Maktesløse mot de ukjente dronene

— Hva foretar departementet seg for å forsikre seg om at beredskapen på norsk sokkel er tilfredsstillende?

«Petroleumstilsynet fører tilsyn med at selskaper og operatører i petroleumsvirksomheten ivaretar sitt ansvar for sikkerhet og sikring i tråd med regelverket», svarer pressekontakten.

Unnvikende svar

Det er i dag norske operatørselskaper som har ansvaret for sikkerhet og beredskap på sine egne installasjoner.

LANGT FRA LAND: Snorre A- og Gullfaks-feltene ligger 140 kilometer vest av Florø.

Men deteksjon og eventuelt nøytralisering av uidentifiserte droner er ikke noe operatørselskaper selv kan foreta seg, på eget initiativ, med mindre de kan påberope seg nødrett. Denne terskelen er i praksis høy.

Maktbruk må normalt besluttes av norske myndigheter. Dersom man har begrunnet mistanke om at en annen stat kan stå bak aktiviteten, eksempelvis Russland, kan dette bli en ytterligere sensitiv politisk sak.

Departementet vil ikke svare på om slike engasjementsregler og ansvarsfordeling innad på norsk side er drøftet i lys av den nye sikkerhetspolitiske situasjonen.

«Generelt vil det være samarbeid og kontakt mellom myndigheter ved slike hendelser. Petroleumstilsynet har kontakt med andre aktuelle myndigheter for å kartlegge og følge utviklingen», skriver Arbeids- og inkluderingsdepartementet i sin e-post til Aldrimer.no.

Utover dette har departementet ikke ønsket å kommentere saken.

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

Kjetil Stormark

Kjetil Stormark er en journalist, forfatter og redaktør med mer enn 30 års journalistisk fartstid. Hans spesialområder er forsvars- og sikkerhetspolitikk, Forsvaret, politiet, terrorangrepene 22. juli 2011 spesielt og terrorisme generelt, etterretning, ekstremisme og historiske forhold fra den kalde krigen. Han har gjennomført mange dokumentarprosjekter, både som bøker og filmer. Stormark blir mye brukt som kommentator på stoffområder han dekker. Stormark er tidligere PR-rådgiver i byrået JKL Oslo. Stormark var presseråd for den norske FN-delegasjonen i New York da Norge var medlem av Sikkerhetsrådet i 2001-2002.

1 comments

  • Fridtjof Kampevold

    21/09/2022 at 11:36

    Hun gjør seg best taus, statsråden.

    Reply

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.