NorgeDroneaktiviteten i Nordsjøen fortsetter

Olje- og gassfeltet Gina Krog ligger på Utsirahøyden i Nordsjøen drives av operatørselskapet Equinor. Foto: EQUINOR.COM
FORTSATT DRONEAKTIVITET: Uidentifiserte droner fortsetter å krenke sikkerhetssonen til norske olje- og gassinstallasjoner i Nordsjøen. I helgen ble det observert en drone over olje- og gassfeltet Gina Krog, som ligger på Utsirahøyden i Nordsjøen. Feltet drives av operatørselskapet Equinor og er ekstremt viktig for økende norske gassleveranser til Europa. Foto: EQUINOR.COM

Uidentifiserte droner fortsetter å dukke opp rundt norske olje- og gassinstallasjoner i Nordsjøen. Det ble i helgen observert en fremmed drone også ved Sleipner-området.

Av KJETIL STORMARK / kjetil@aldrimer.no

Det betyr at det de siste dagene er rapportert om minst fire observasjoner av uidentifiserte droner innenfor sikkerhetssonen til norske plattformer på norsk sokkel.

Les mer: Slår alarm om ukjente droner i Nordsjøen

Les mer: Maktesløse mot de ukjente dronene

Les mer: Fagdepartementet: — Kartlegger og følger utviklingen

Ny hendelse lørdag

Det aller siste tilfellet skjedde lørdag og fant sted på olje- og gassfeltet Gina Krog, rundt 30 kilometer nordvest for Sleipner-feltet i Nordsjøen.

TALSPERSON: Eskil Eriksen i Equinor. Foto: EQUINOR.COM

Equinor bekrefter den nye drone-hendelsen overfor Aldrimer.no.

«Det ble observert en uidentifisert drone på Gina Krog-installasjonen på lørdag. Hendelsen har blitt rapportert til Petroleumstilsynet», skriver pressetalsperson i Equinor, Eskil Eriksen, i en e-post.

Equinor er fortsatt sparsommelig med opplysninger om hvordan droneaktiviteten blir fulgt opp og håndtert.

«Vi er i dialog med norske myndigheter angående droneobservasjonene offshore», skriver talspersonen.

Vil ikke svare

De andre hendelsene, som Aldrimer.no omtalte torsdag, har skjedd på Johan Sverdrup-feltet, Gullfaks C og Snorre A-feltet. Avstandene mellom stedene der droner er blitt observert, er meget store.

STORT OLJEFELT: Det store Johan Sverdrup-feltet har enorme oljeforekomster. Olje- og gassfeltet Gina Krogh er ekstremt viktig for gsssleveranser til Europa og er lokalisert sørvest av Johan Sverdrup og nordvest av Sleipner-feltet.

Hendelsene ved Johan Sverdrup-feltet er formelt politianmeldt av operatørselskapet Equinor.

Alle hendelsene skal ha skjedd innenfor sikkerhetssonen , som er 500 meter i radius fra olje- og gassinstallasjonene.

Sør-Vest politidistrikt vil ikke svare på om de nye hendelsene i helgen også er kjent for politiet.

«Vi ønsker ikke å kommentere dette ytterligere, utover det vi allerede har svart

tidligere», skriver seniorrådgiver Hilde Urdal Fløysvik i kommunikasjonsstaben i en e-post.

«Vi er kjent med observasjoner av droner, og har god kontakt med

LENGER NORD: Snorre A- og Gullfaks-feltene ligger 140 kilometer vest av Florø.

operatørselskap og andre myndighetsorgan om dette», opplyste seksjonsleder for Nordsjø/Miljø i Sør-Vest politidistrikt, Amund Preede Revheim, i forrige uke.

Massiv taushet

Også fra Petroleumstilsynet og Arbeids- og inkluderingsdepartementet, som har ansvaret for HMS-spørsmål på norsk sokkel, er det bortimot massiv taushet rundt hva norske myndigheter gjør for å håndtere situasjonen.

Andre kilder Aldrimer.no har snakket med, peker på at årsaken ikke nødvendigvis er at norske myndigheter er på ballen, men mer fordi det trolig hersker betydelig usikkerhet rundt hvordan situasjonen skal håndteres.

Forsvarskilder legger til grunn at det trolig er en statlig aktør som står bak aktiviteten. Formålet er usikkert, men kan i den nåværende sikkerhetspolitiske situasjonen ha som hensikt å oppdatere tidligere operasjonsplaner for mulige sabotasjeaksjoner mot norske olje- og gassinstallasjoner.

Les mer: Har planlagt sabotasje i Nordsjøen

Les mer: Ville bruke atomvåpen i Nordsjøen

Les mer: Sprengladninger vil ikke bli oppdaget

Les mer: Svenske eksperter: — Har høy troverdighet

Les mer: Sprikende reaksjoner på bokavsløring

Viktig kilde for norsk gass

Olje- og gassfeltet Gina Krog er et meget viktig distribusjonsledd for norske gassleveranser til Europa. Plattformen på Gina Krog-feltet er koplet til Sleipner A og bruker ifølge Equinors nettsider «både prosesskapasitet på plattformen og eksisterende rørledninger for å sende gassen videre til markedet i Europa».

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

HAR STRUPET GASSLEVERANSER: Russlands president Vladmir Putin har strupet russiske gassleveranser til Europa, i kjølvannet av vestlige sanksjoner mot landet. Her er Putin avbildet i Moskva 14. juli 2020. Foto: ALEKSEY NIKOLSKYI/SPUTNIK/REUTERS/NTB SCANPIX

På grunn av den pågående energikrisen i Europa, i kjølvannet av at Russland har strupet landets gassleveranser til europeiske land, har norske gassleveranser til Europa økt betydelig.

Dersom disse leveransene skulle bortfalle bare delvis, vil konsekvensene for Europa kunne bli enorme.

«Gina Krog er et globalt prosjekt med store norske leveranser», skriver Equinor på sine nettsider.

Kurs for Kaliningrad

Ved den siste dronehendelsen på Gina Krog-feltet, ble det observert minst et russisk fiskefartøy i nærheten. Ett av disse fartøyene gikk fra Runavik på Færøyene, med oppgitt destinasjon til den sterkt militariserte, russiske enklaven Kaliningrad i Østersjøen. Dette er «en pussig rute for et fiskefartøy med tanke på å levere fisk», blir det påpekt fra informert hold.

Det er dog krevende for Equinor eller norske myndigheter å knytte droneaktiviteten til spesifikke fartøyer, med mindre det blir tatt i bruk antidronesystemer som mer systematisk kan spore og eventuelt begrense eller stanse aktiviteten. Slike antidronesystemer er foreløpig tatt i bruk på norsk side i bare begrenset grad, også hos Forsvaret.

Les mer: Maktesløse mot de ukjente dronene

Det er imidlertid velkjent at russiske fiskefartøy, andre sivile fartøy og russiske forskningsskip også har etterretningsoppdrag og sogar militære oppdrag under sivile tokt.

Dette er en utvikling som har skutt ytterligere fart etter Russlands annektering av Krim i 2014.

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

Kjetil Stormark

Kjetil Stormark er en journalist, forfatter og redaktør med mer enn 30 års journalistisk fartstid. Hans spesialområder er forsvars- og sikkerhetspolitikk, Forsvaret, politiet, terrorangrepene 22. juli 2011 spesielt og terrorisme generelt, etterretning, ekstremisme og historiske forhold fra den kalde krigen. Han har gjennomført mange dokumentarprosjekter, både som bøker og filmer. Stormark blir mye brukt som kommentator på stoffområder han dekker. Stormark er tidligere PR-rådgiver i byrået JKL Oslo. Stormark var presseråd for den norske FN-delegasjonen i New York da Norge var medlem av Sikkerhetsrådet i 2001-2002.

2 comments

 • Sondre Støen-Kvam

  27/09/2022 at 22:09

  Hva skal til for at man kan ta ned disse dronene? Enten ved representanter for eierne av installasjonene eller politi eller Forsvaret. Hva innebærer sikkerhetssoner? Hvis det kommer en drone over mitt hus som jeg opplever som ubehagelig og mistenkelig så vil jeg forsøke å ta den ned. Skyte ned kan jeg kanskje ikke selv om jeg har bæretillatelse og våpenlisens, men på en annen måte.

  Reply

 • Emil

  29/09/2022 at 07:01

  I tidsrommet 1933-1940 opererte nazi Tysklands etteretning nesten fritt i Norge og til tross for avisartikler, rykter og rapporter fra sivile, ble lite gjort.
  Dessverre ser det ut til at den grenseløse Norske naiviteten lever i beste velgående i 2022.
  Ta feks sikkerhetssone på 500 meter på Norske installasjoner i nordsjøen, latterlig med dagens teknologi for overvåkning og Russiske trålere som får operere fritt til tross for at alle er innlemmet i den Russiske marinen.

  Reply

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.