
FÅR IKKE STØTTE: Mannskapet ombord i KNM Helge Ingstad får ingen støtte i sin vurdering av at tankskipet Sola TS lå for langt vest i Hjeltefjorden og at det var fare for å gå på grunn. Fregatten ligger nå havarert utenfor Stureterminalen etter kollisjonen med tankfartøyet ved 04-tiden natt til torsdag. Her er arbeidet med å sikre fartøyet til land i gang. Foto: JACOB ØSTHEIM/FORSVARET
En tidligere tankbåtkaptein går sterkt i rette med fregattmannskapets oppfatning av at tankskipet Sola TS lå feil sted i seilingsleden i Hjeltefjorden.
Av KJETIL STORMARK / kjetil@aldrimer.no og NTB
Aldrimer.no skrev mandag at en fregattmannskapet på KNM Helge Ingstad, ifølge en fregattoffiser som har snakket med mannskapet, mener at tankskipet Sola TS hadde feil kurs i minuttene før sammenstøtet med KNM Helge Ingstad ved 04-tiden natt til torsdag. Ifølge offiseren ble besetningen overrasket over at tankskipet Sola TS lå så langt inn i deres del av skipsleia i Hjeltefjorden i Øygarden i Hordaland. Fregattmannskapet fryktet at de ville gå på grunn om de manøvrerte vest for tankskipet.
Les mer: KNM Helge Ingstad fryktet å gå på grunn
«Sola TS lå i Helge Ingstads del av leia», sa offiseren.
— Rutinemessig posisjon
Men dette blir motsagt av den tidligere tankbåtkapteinen Nils Bjarna Stava. I et intervju med Bergens Tidende imøtegår han påstandene fra fregattmannskapet.
Stava har lang erfaring fra farvannet i Hjeltefjorden. Stava er uenig i at Sola TS har ligget i fregattens del av leia.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)

RUTINEMESSIG POSISJON: Losen ombord i tankskipet Sola TS (bildet) får full støtte i at manøvreringen til tankskipet ikke bidro til ulykken. Losen ba gjentatte ganger fregatten om å vike til styrbord. Det gjorde ikke mannskapet ombord i KNM Helge Ingstad. Foto: JAN KÅRE NESS/NTB SCANPIX
– Nei, Sola TS lå i en helt rutinemessig posisjon. Dersom Helge Ingstad skulle ned til Haakonsvern, burde han holdt seg midt ute i Hjeltefjorden, altså lenger øst for Sola TS, sier Stava.
– Normal kurs
Når det gjelder mannskapets frykt for å grunnstøte om de manøvrerte vest for tankskipet, sier Stava at fregatten kunne klart å snu unna Sola TS og likevel ikke gått på grunn.
Losdirektør Erik Freberg Blom i Kystverket bekrefter overfor BT at Sola TS har holdt normal kurs, og Tormod Våga, sjef ved Trafikksentralen i Kvitsøy, støtter Stavas syn på at fregatten hadde mulighet til å svinge unna tankskipet.
Blir neppe båt igjen
En ekspert på skadeomfang på marine konstruksjoner anslår at fregatten KNM Helge Ingstad har så store skader at opp mot 80 prosent av utstyret trolig må skiftes ut. Eksperten sier til Aftenposten at det er en tommelfingerregel innenfor forsikring at skip bør repareres om det, der det ligger, har en verdi på rundt 80–90 prosent av ny verdi.
– Jeg har mine tvil om dette blir båt igjen. Skipet har ligget og skurt og vridd seg på skjæret, bruddskadene er enorme, sier Erik Tveten til avisen.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)

BLIR NEPPE BÅT IGJEN: En ekspert mener fregatten KNM Helge Ingstad neppe lar seg reparere og tror båten ikke kommer i operativ drift igjen. Til det er trolig skadene for store. Foto: MARIT HOMMEDAL/NTB SCANPIX
Tveten har 35 års erfaring med å vurdere skadeomfang på marine konstruksjoner, fra trålere til alle typer lasteskip og ulike offshoreinstallasjoner. Han har tatt en gjennomgang av fregatten KNM Helge Ingstad, som kolliderte med tankskipet Sola TS like ved Stureterminalen i Hjeltefjorden. Fregatten gikk på grunn etter kollisjonen og ligger ennå med slagside ved Ådneset i Øygarden.
Det meste må skiftes
Tveten sier at grovt sett alt elektrisk utstyr på fregatten må skiftes ut, inkludert 100 prosent utskifting av alt ledningsmateriell. Fordi broen delvis ligger under vann, anslår han at all instrumentering – i prinsippet – må skiftes ut. I tillegg kommer all innredning som har vært våt, noe han anslår å være rundt 70–80 prosent.
Hovedmotor, hjelpemotor og alle elektriske motorer må også skiftes ut, fordi de allerede er rammet av alvorlige rust- og korrosjonsskader. Det gjelder trolig det meste av ventilasjonen også.
– Hva angår det rent militære utstyret og materiellet som har vært i sjøvann må nok også det erstattes, sier Tveten.
***
Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider. Dersom du ønsker å sikre deg komplett anonymitet – last ned TOR browser og gå inn på vår tipsplattform www.securileaks.org mens du er inne i TOR-browseren.
Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.