EuropaNobelprisvinner ber Lukasjenko gå av

NTB13/08/20203 min

Svetlana Aleksijevitsj, som vant Nobelprisen i litteratur i 2015, oppfordrer Hviterusslands mangeårige president Aleksandr Lukasjenko til å trekke seg.

I et intervju med Radio Liberty/Radio Free Europe fordømmer den hviterussiske nobelprisvinneren politivolden i hjemlandet, og hun uttrykker sjokk over behandlingen demonstrantene har fått av opprørspolitiet.

Hun ber Lukasjenko gå av for å unngå borgerkrig i landet.

– Du vil bare ha makt og ditt begjær vil ende blodig, sier den 72 år gamle forfatteren. Hun anklager myndighetene for å ha «erklært krig mot sitt eget folk».

Støtter opposisjonen

Aleksijevitsj har lenge kritisert Lukasjenko og sa før søndagens valg at hun ville stemme på utfordreren Svetlana Tikhanovskaja, som ble presset til å forlate landet. Tikhanovskaja har søkt tilflukt i Litauen.

– Hun var et symbol på endring og lengselen etter nytt liv. Hun gjorde det hun kunne. Jeg har ikke noe ille å si om henne, sier Aleksijevitsj.

Hun uttrykker også beundring for dem som har demonstrert mot det offisielle valgresultatet. Lukasjenko har styrt landet i over 25 år, og ifølge valgkommisjonen ble han gjenvalgt med over 80 prosent av stemmene.

– Jeg har simpelthen blitt forelsket i mitt eget folk de siste ukene, sier forfatteren.

Protestene fortsetter

Demonstrasjonene mot landets autoritære president Lukasjenko fortsatte onsdag for fjerde dag på rad. Minst 6.000 demonstranter er pågrepet og flere hundre skadd under protestene i kjølvannet av presidentvalget.

Støtten til demonstrantene ser ut til å øke, og mer enn hundre leger har fordømt volden i Minsk.

Den tidligere hviterussiske skiskytteren Darja Domratsjeva ber i et innlegg på Instagram politiet om å stoppe voldsbruken.

– Ikke la denne urettferdige grusomheten i gatene fortsette, skriver hun.

Demonstrant døde

Hviterussland opplyser at en ung mann som ble pågrepet under en demonstrasjon mot presidentvalget, døde mens han ble transportert til et fengsel.

25-åringen ble pågrepet søndag i byen Gomel sørøst i landet. Han ble dømt til ti dagers fengsel. Onsdag opplyste en offisiell granskningskomité at mannen døde mens han var i politiets varetekt.

Etterforskerne sier at dødsårsaken er uklar, mens mannen mor har oppgitt til Radio Free Europe at han hadde hjerteproblemer, og at han ble sittende i politibilen i timevis.

Mandag opplyste politiet at en demonstrant døde som følge av at eksplosiver gikk av i hånden hans.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.