
NOEN ÅR TIL: Det blir forsinkelser i arbeidet med å erstatte Sjøforsvarets Ula-klasse ubåter, her representert ved ubåten KNM Uredd, med fire nye type 212CD-ubåter fra ThyssenKrupp Marine Systems i Tyskland. Her er KNM Uredd avbildet under øvelse Flotex-Silver i 2010. Foto: ANTON LIGAARDEN/FORSVARET
Anskaffelsen av fire nye ubåter til Sjøforsvaret kan bli forsinket, skriver Forsvarsdepartementet i sitt framlegg til statsbudsjett for 2020. Årsaken er at tilbudet fra den tyske leverandøren rett og slett ikke var godt nok.
Av KJETIL STORMARK / kjetil@aldrimer.no
Forsvarsdepartementet (FD) har gjemt nyheten langt inne i fremlegget til nytt statsbudsjett for 2020, som ble lagt fram for Stortinget mandag formiddag.
Norge har inngått en intensjonsavtale med den tyske leverandøren Thyssen Krupp Marine Systems (TKMS) om å kjøpe fire nye type 212CD-ubåter. De nye ubåtene skulle leveres med start i 2026. Da intensjonsavtalen første gang ble inngått i februar 2017, ble dette tidfestet med start i 2025. Også Tyskland har forpliktet seg til å skulle kjøpe to tilsvarende ubåter av samme type, slik at et samarbeid om vedlikehold blir mulig mellom marinene til Norge og Tyskland.
Les mer: Norge kjøper tyske ubåter
Møtte ikke krav
Men prosjektet er blitt forsinket.
«Leverandørens tilbud ble fremsendt til de norske og tyske anskaffelsesorganisasjonene i oktober 2018. En grundig evaluering av tilbudet viste at det ikke møtte norske og tyske krav», skriver FD i departementets gjennomgang av de store investeringsprosjektene til Forsvaret.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)

NORSK-TYSK SAMARBEID: Dette er en type 212CD-ubåt som Norge har inngått et strategisk samarbeid med Tyskland om å anskaffe fra det tyske verftet ThyssenKrupp Marine Systems. Foto: TKMS
«Basert på gjennomførte avklaringsmøter mellom partene sendte leverandøren et nytt oppdatert tilbud i slutten av juli 2019. Den foreløpige evalueringen har identifisert det som hensiktsmessig at partene bruker noe mer tid enn opprinnelig planlagt for å komme frem til en avtale, som kan ivareta Norges behov innenfor de helhetlige rammene som er satt for ubåtprosjektet», skriver FD.
Ingen revidert plan
Departementet greier ikke gi Stortinget noen revidert tidsplan for anskaffelsesprosjektet.
«Leveransen av første ubåt var planlagt mot slutten av 2026. Denne tidsplanen blir sannsynligvis påvirket av den nåværende situasjonen, og ny tidsplan vil bli fastsatt gjennom de forestående kontraktsforhandlingene», skriver departementet.
Ifølge FD har anskaffelsesprosjektet nå en kostnadsramme på 44 milliarder kroner.
Allerede i juni 2018 skrev Aldrimer.no om at Norges anskaffelse av fire nye ubåter kunne møte utfordringer på grunn av økonomiske problemer og budsjettkutt på tysk side.
Les mer: Mørke skyer på ubåthorisonten
Samtidig planlegger regjeringen å fase ut to av de seks eksisterende Ula-klasse ubåtene i Sjøforsvaret. Dette skal skje fra 2022.
Levetid og reservedeler
De fire gjenværende ubåtene må gjennom en ytterligere oppdatering for å kunne være i drift til nye ubåter mottas fra den tyske leverandøren, uvisst når. Oppdateringen, som inkluderer utskifting av ukurante deler og anskaffelse av flere reservedeler, vil koste 593 millioner kroner. Dette kommer i tillegg til den allerede pågående levetidsforlengelsen som har en kostnad på 1,6 milliarder kroner.
Denne skal ifølge FD forbedre sikkerheten til ubåtene under dykking, navigasjonssikkerhet og generell sikkerhet om bord, slik at nasjonale og internasjonale regelverk og sentrale NATO-krav oppfylles. Dette prosjektet ble startet opp i 2010 og er ifølge departementet planlagt forlenget ett år med ferdigstillelse i 2021.
«Prosjektet omfatter en oppdatering av fire av dagens seks Ula-klasse ubåter. De to øvrige ubåtene planlegges faset ut fra om lag 2022. De fire oppdaterte ubåtene planlegges å være i drift til disse gradvis blir erstattet med nye ubåter», heter det i FDs fremlegg til statsbudsjettet for 2020.
***
Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider. Dersom du ønsker å sikre deg komplett anonymitet – last ned TOR browser og gå inn på vår tipsplattform www.securileaks.org mens du er inne i TOR-browseren.
Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.