NorgeNorges Pearl Harbor blir oversett

NTB28/05/20205 min
Ti tyske krigsskip av typen «jagere» inntok Narvik havn 9. april. De britiske destroyerne var nesten rett i hekken på dem, men det var altså tyskerne som kom først i «kappløpet om Norge». Foto: ARKIVVERKET/RIKSARKIVET/NTBs KRIGSARKIV
SJØSLAG OM NARVIK: Ti tyske krigsskip av typen «jagere» inntok Narvik havn 9. april. De britiske destroyerne var like bak, men tyskerne ankom først i «kappløpet om Norge». Deretter fulgte to durabelige sjøslag og to måneders harde kamper. Foto: ARKIVVERKET/RIKSARKIVET/NTBs KRIGSARKIV

Kampene om Narvik fortjener en mer sentral plass i krigshistorien mener tidligere ordfører Olav Sigurd Alstad. Torsdag er det 80 år siden byen ble gjenerobret.

Av JAN-MORTEN BJØRNBAKK

Når man kjenner omfanget av kamphandlingene, lidelsene og den strategiske betydningen slaget om Narvik fikk, er det ifølge den tidligere Ap-ordføreren fatalt at Narvik har et større navn blant krigsinteresserte i Europa enn i Norge.

Nesten 9.000 liv gikk tapt. Av disse 2.450 soldater og nesten 6.000 sjømenn på de 64 skipene som ble senket. I en kronikk i Nordnorsk debatt tar Alstad til orde for at historien om Norge i krig må omskrives.

Kamper i to måneder

– Slaget i Narvik er sammenlignet med det amerikanerne opplevde ved Pearl Harbor. Det at tyskerne mistet ti av sine mest moderne jagere, var et tilbakeslag for Hitler som var helt ufattelig, sier Alstad til NTB.

De voldsomme krigshandlingene rundt Narvik startet 9. april 1940 og varte fram til 8. juni. To store sjøslag ble utkjempet, og en seig og utmattende krig pågikk i fjellene.

(Artikkelen fortsetter under faktaboksen.)


FAKTA om slaget om Narvik

De nesten to måneder lange kampene om Narvik inneholdt de mest omfattende slagene på norsk jord under andre verdenskrig.

  • Det handlet om kontroll over den strategisk viktige jernmalmen som produseres i Kiruna og skipes ut i Narvik den dag i dag.
  • 9. april ble de norske panserskipene Eidsvoll og Norge torpedert. Senere fulgte flere sjøslag, og da kampene var over, hadde 64 militære og sivile skip blitt senket.
  • I tillegg var det harde kamper i fjellene rundt Narvik. Byen ble gjenerobret 28. mai 1940 og fikk stor symbolbetydning som det første stedet Hitlers militærmaskin led nederlag.
  • Sammen med de norske styrkene kjempet allierte fra Frankrike, England og Polen. Den korte gjenerobringen tok slutt da Frankrike og England trakk seg ut.
  • Kampene gjorde Narvik til den mest kjente byen i Norge for mange europeere i etterkrigstida.

 

28. mai er det 80 år siden franske og norske styrker gjenerobret Narvik. Det hadde stor symbolbetydning at Hitlers invasjonsmaskin for første gang led nederlag.

– Ingen spesiell plass

– Det gikk mange tusen liv i Narvik. Ingen andre plasser i Norge var i nærheten av slike krigshandlinger. Bare i Frankrike er det 35 plasser som er døpt Narvik. Franskmenn, polakker og engelskmenn kjenner Narvik, men det rare er at i historien i Norge har ikke Narvik noen spesiell plass, sier Alstad.

Han viser til at det er skrevet 80–90 bøker om kamphandlingene i Norge og internasjonalt. Men nesten ingen av dem av faghistorikere. Forfatterne er lærere, journalister og historieinteresserte. Da storverket «Norge i krig» kom ut på slutten av 80-tallet, handlet bare 11 av 2.100 sider om Narvik-slagene.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

FJELLKRIG: Allierte franske alpejegere i fjellene under kampene ved Narvik. Foto: NTBs KRIGSARKIV

– Fra fredsslutninga og fram til 2012–2015 har den offisielle historien om andre verdenskrig i Norge vært sementert av forskere tilknyttet Universitetet i Oslo og Hjemmefrontmuseet. Jeg er gammel Ap-ordfører, men må si at de som var tilknyttet Arbeiderpartiet på 50-tallet med daværende forsvarsminister (Jens Christian Hauge red.anm.), hadde sine ønsker om hvordan historien skulle skrives, sier Alstad.

Liten heder

Han er mest opprørt over hvordan de norske soldatene som drev tyskerne tilbake, har blitt behandlet. Svært få av dem ble hedret med medaljer for sin innsats. 6. divisjon med blant annet Alta Bataljon ble også nektet medalje og krigserstatning med begrunnelsen at mange av dem kom fra så harde kår at det ikke var noen spesiell belastning å delta i de mest omfattende krigshandlingene på norsk jord.

– Ser man nærmere på slaget, var det de norske styrkene som gjorde brorparten av arbeidet. Det var bønder og fiskere fra Nord-Norge som utgjorde den hæren. Det de er blitt tildelt av ære etter krigen, står ikke i forhold til hva hjemmefronten og motstandsgrupper som den ledet av Max Manus fikk. Det har ikke vært noen krigshandlinger i Norge som har vært så harde og tøffe som fjellkrigen i Narvik, sier Alstad.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.