NorgeNye droneobservasjoner ikke meldt til Forsvaret

Olje- og naturgassfeltet Åsgard blir drevet av operatørselskapet Equinor. Foto: ØYVIND HAGEN/EQUINOR
INGEN VARSLING: Da det ble gjort nye droneobservasjoner, denne gang på olje- og naturgassfeltet Åsgard (bildet) lørdag, ble ikke Forsvaret umiddelbart varslet. Foto: ØYVIND HAGEN/EQUINOR

Det ble lørdag observert en eller flere droner ved Åsgard-feltet, i havet vest av Trondheim. I nærheten lå det på samme tidspunkt en russisk isbryter i ro. Lørdag kveld hadde ingen meldt observasjonene til Forsvaret.

Av KJETIL STORMARK / kjetil@aldrimer.no

Droneobservasjonen ble gjort ved 11.30-tiden lørdag. Observasjonen skal ha blitt gjort av ansatte på Åsgard-feltet, der Equinor er operatør.

Det opplyser kilder i offshore-sektoren til Aldrimer.no.

Russisk isbryter

På samme tidspunkt befant den russiske isbryteren «Yury Topchev» seg i nærheten av der dronen ble observert.

Isbryteren eies av selskapet Gazflot, et datterselskap eller divisjon av det russiske energiselskapet Gazprom. Fartøyet ble i går kontrollert av Kystvakten, opplyser Forsvaret, som lørdag kveld besluttet å sende kystvaktfartøyet KV Svalbard til området. (Se egen sak.)

Les mer: Sendte KV Svalbard til russisk isbryter

«Alvorlig»

TALSPERSON: Pressetalsperson i Equinor, Gisle Ledel Johannessen. Foto: EQUINOR.COM

Equinor, som har operatøransvaret på Åsgard-feltet, vil ikke kommentere de nye droneobservasjonene direkte.

«Vi ser alvorlig på den uidentifiserte droneaktiviteten som har blitt observert ved noen av våre anlegg og installasjoner. Vi rapporterer alle observasjoner til myndighetene for etterforsking (politi og petroleumstilsynet)», skriver pressetalsperson Gisle Ledel Johannessen i Equinor i en sms til Aldrimer.no.

Han legger til:

«Av sikringshensyn kommenterer vi ikke på tiltak eller omstendigheter rundt eventuelle observasjoner.»

Bekrefter

Operatørselskapet Shell, som har driftsansvaret for Ormen Lange, bekrefter den nye droneobservasjonen lørdag ettermiddag overfor Aldrimer.no.

— Vi har fått informasjon om observasjon av drone i området, men har ikke kommentar til saken utover det, sier Jan Soppeland, direktør for kommunikasjon og myndighetskontakt i A/S Norske Shell.

Jan Soppeland er direktør for kommunikasjon og myndighetskontakt i A/S Norske Shell.

— Er observasjonen meldt til politiet?

— Det ligger under området «ikke kommentarer til saken utover det», svarer Soppeland på SMS.

Ormen Lange-feltet befinner seg rundt 120 kilometer vest av Kristiansund og rundt 100 nautiske mil fra Åsgard-feltet. Ormen Lange står for mer enn 25 prosent av leveransene av Storbritannias samlede gassforbruk. Da feltet ble satt i drift i 2007, ble Norge verdens andre største gasseksportør etter Russland.

Ble varslet

Også CHC Helikopter Service bekrefter overfor Aldrimer.no at de er kjent med droneobservasjonen. Det er dette selskapet som står for helikoptertransporten av personell ut til feltene i området.

— Det var Equinor som gjorde observasjonen og rapporterte denne inn til oss. Vi ble varslet via Heidrun radio, opplyser operasjonssenteret til CHC Helikopter Service lørdag kveld.

Meldingen via Heidrun Radio kom ved 12-tiden lørdag, får Aldrimer.no opplyst.

Ikke meldt til Forsvaret

Forsvaret var sent lørdag kveld ikke varslet om de nye droneobservasjonene tidligere på dagen. (Se egen sak nedenfor.)

Les mer: Sendte KV Svalbard til russisk isbryter

«Når det gjelder evt droner i området har vi ingen info om det, og har ikke fått noen bistandsanmodning fra politiet», skriver talsperson og kommandørkaptein Thomas Gjesdal ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) i en sms til Aldrimer.no.

Ved 21-tiden lørdag kveld hevdet operasjonsledere i to politidistrikt at ingen heller hadde meldt den nye droneobservasjonen til politiet.

— Det er ingen som har meldt en droneobservasjon hit i dag. Så det er ukjent, sier operasjonsleder i Møre og Romsdal politidistrikt, Jens Dahl. Det er dette politidistriktet som har ansvar for å ta imot hendelsesmeldinger for nordre del av norsk sokkel.

Operasjonsleder Jøran Solheim i Sør-Vest politidistrikt hadde et likelydende budskap da Aldrimer.no tok kontakt.

— Jeg er ikke kjent med en droneobservasjon i dag, sier Solheim. Det er Sør-Vest politidistrikt som har ansvaret for å etterforske alle dronehendelsene på norsk sokkel samlet, slik at dronehendelser i nordre del av Nordsjøen i prinsippet skal meldes til begge politidistrikt.

Etter at Aldrimer.no hadde kontaktet Sør-Vest politidistrikt, tok operasjonsleder ved Møre og Romsdal politidistrikt ny kontakt med Aldrimer.no, i et forsøk på å innhente ytterligere opplysninger. Han bekreftet da på ny at det ikke var kommet meldinger om observasjonen via offisielle kanaler.

NB (lagt til søndag 23. oktober 2022 kl. 10.19): Etter at denne saken ble publisert søndag morgen, tok Sør-Vest politidistrikt ny kontakt med Aldrimer.no og opplyste at operasjonsleder lørdag kveld ga informasjon til Aldrimer.no som ikke var korrekt.

— Operasjonsleder har uttalt noe som ikke er riktig og har dessverre ikke undersøkt saken grundig nok. Vi fikk melding fra operatørselskapet både skriftlig og muntlig klokken 12.44 lørdag om en drone på Åsgård B. Dette ble meldt videre i våre kanaler, opplyser operasjonsleder Victor Fenne-Jensen ved Sør-Vest politidistrikt til Aldrimer.no.

Denne artikkelen er derfor korrigert i tråd med dette.

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

Kjetil Stormark

Kjetil Stormark er en journalist, forfatter og redaktør med mer enn 30 års journalistisk fartstid. Hans spesialområder er forsvars- og sikkerhetspolitikk, Forsvaret, politiet, terrorangrepene 22. juli 2011 spesielt og terrorisme generelt, etterretning, ekstremisme og historiske forhold fra den kalde krigen. Han har gjennomført mange dokumentarprosjekter, både som bøker og filmer. Stormark blir mye brukt som kommentator på stoffområder han dekker. Stormark er tidligere PR-rådgiver i byrået JKL Oslo. Stormark var presseråd for den norske FN-delegasjonen i New York da Norge var medlem av Sikkerhetsrådet i 2001-2002.

2 comments

 • Terje Sørensen

  24/10/2022 at 11:24

  Og hvordan gikk det med den Russiske isbryteren når «KV Svalbard» kom fram?

  Reply

 • Magnus Skogen

  02/11/2022 at 01:57

  Elektromagnetisk puls som følge av detonasjon av atomladning høyt i atmosfæren kan potensielt utgjøre en veldig alvorlig og reel trussel mot olje og gass-installasjonene i Nordsjøen.

  En russisk ubåt kan ubemerket komme seg inn mellom Norge og England og avfyre en missil rett opp og dermed ikke gi noen ballistisk bane mot noe spesifikt land men sekunder senere detonere høyt i atmosfæren og utløse en EMP som kan dekke hele Nordsjøen, deler av Norge, Danmark, Tyskland, Nederland, Belgia og England/Skotland.

  Dette vil være ekstremt ødeleggende men vil være vanskelig å svare på da det vil være nær umulig å vite hvem som skjøt den opp og siden den ikke går over land så vil den trolig ikke utløse noen automatisk respons og da vil byrden ligge på England etter at skaden er et faktum om de ønsker å gjøre motangrep.

  Sjansen er stor for at Russland vil gå for noe som minker faren for øyeblikkelig motangrep samtidig som det vil ha en enorm effekt både politisk og rent militærstrategisk. Her bør det gjøres noe straks. Både i form av sikring av elektronikk og kraftforsyning og i form av ekstremt godt vakthold av dette havområdet med fokus på å hindre innpassering av ubåter.

  Reply

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.