NorgeSendte KV Svalbard til russisk isbryter

KV Svalbard. Foto: FORSVARET
KONTROLL AV RUSSISK ISBRYTER: Kystvaktfartøyet KV Svalbard ble av Forsvaret lørdag sendt for å kontrollere en russisk isbryter som har lagt seg til i havet vest for Trondheim, i et område med rørledninger som forsyner Storbritannia med mer enn 25 prosent av landets gassbehov hvert år. Foto: FORSVARET

Forsvaret valgte lørdag å sende kystvaktfartøyet KV Svalbard for å foreta en kontroll av den russiske isbryteren «Yury Topchev». Fartøyet hadde da lagt seg til i nærheten av rørledninger som blant annet forsyner Storbritannia med mer enn 25 prosent av landets samlede gassbehov hvert år.

Av KJETIL STORMARK / kjetil@aldrimer.no

I nærheten av det russiske fartøyet, ble det ved 11.30-tiden lørdag dessuten observert en eller flere droner ved Åsgard-feltet. Yury Topchev befinner seg i norsk økonomisk sone, men utenfor norsk territorialfarvann.

Både politiet og Forsvaret ga uttrykk for å være ukjent med de nye droneobservasjonene da Aldrimer.no tok kontakt lørdag kveld. Senere er det kommet fram at Sør-Vest politidistrikt mottok melding fra operatørselskapet ved 12.40-tiden lørdag.

Fra Kaliningrad

Det var onsdag at den russiske isbryteren Yury Topchev dukket opp langs norskekysten, på vei nordover. Isbryteren kom da fra den russiske enklaven Kaliningrad i Østersjøen, og hadde nordgående kurs helt fram til fredag kveld, da fartøyet befant seg i havet vest for Trondheim.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

KRAFTIG KURSENDRING: På vei nordover langs norskekysten, foretok plutselig den russiske isbryteren Yury Topchev en kraftig kursjustering. Faksimile: MARINETRAFFIC.COM/ALDRIMER.NO

Da bøyde «Yury Topchev» plutselig av og satte en østlig kurs, før fartøyet igjen endret kurs flere ganger – og etterhvert la seg i ro.

I samme område har det norske fartøyet Siem Pride drevet et nitidig og systematisk arbeid for å inspisere rørledningsnettet mellom Ormen Lange og landanlegget på Nyhamna i Aukra kommune i Møre og Romsdal.

Siem Pride er innleid av operatørselskapet Shell. Ifølge Shell er fartøyet nå satt inn i nye oppdrag på Draugen-feltet.

Ormen Lange-feltet forsyner blant annet Storbritannia med mer enn 25 prosent av landets samlede gassbehov hvert år og har derfor en enorm strategisk betydning. I lys av sabotasjeaksjonene mot Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen er det frykt for at noe tilsvarende kan skje på norsk sokkel.

Avdramatiserte situasjonen

Da Aldrimer.no fredag kveld kontaktet både politiet og Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) om bevegelsene til den russiske isbryteren, ble situasjonen avdramatisert.

ISBRYTER: Den russiske isbryteren Yury Topchev befinner seg utenfor norskekysten. Foto: WIKIMEDIA COMMONS

FOH opplyste at den sannsynlige grunnen til at «Yury Topchev» la seg i ro var dårligere vær lenger nord. Men det har andre stilt seg uforstående til. Fredag og lørdag har det vært stille og fint vær i hele Nordsjøen.

Operasjonssentralen ved Sør-Vest politidistrikt opplyste på samme tid at politiet ikke hadde mottatt noen henvendelser om den russiske isbryteren.

Droneobservasjoner

Ved 11.30-tiden lørdag ble det imidlertid observert en eller flere droner ved Åsgard-feltet på Haltenbanken i Nordsjøen. Observasjonene ble gjort av ansatte på Åsgard-feltet, som er et oljefelt og naturgassfelt med Equinor som operatør.

Les mer: Nye droneobservasjoner ikke meldt til Forsvaret

TALSPERSON: Kommandørkaptein Thomas Gjesdal ved FOH. Foto: FORSVARET

Da Aldrimer.no ved 20-tiden lørdag kveld tok ny kontakt med Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), henviste FOHs talsperson, kommandørkaptein Thomas Gjesdal, først til politiet.

— Droneaktiviteten er under etterforskning av politidistrikt Sør-Vest og PST. Forsvaret bistår politiet med utgangspunkt i bistandsinstruksen, med det de har behov for, sa Gjesdal.

FOH klargjorde samtidig at det dårlige været som det ble vist til fredag kveld, var prognoser for havområdene utenfor Troms og Finnmark.

«Yury Topchev» befant seg lørdag kveld fortsatt vest av Trondheim.

Russisk forskningsfartøy

Britiske medier meldte lørdag at det russiske forskningsfartøyet «Akademik Boris Petrov» fredag ettermiddag dukket opp i farvannene mellom Shetlandsøyene og det britiske fastlandet, der en kommunikasjonskanal tidligere i uken ble klippet tvers av på havbunnen.

Et nederlandsk marinefartøy er sendt til det samme område, trolig for å kunne avskjære og eskortere det russiske fartøyet bort fra området dersom nødvendig. Russiske forskningsfartøy av denne typen er kjent for å drive etterretningsvirksomhet og undersjøiske operasjoner.

Også «Akademik Boris Petrov» kom fra Kaliningrad, i likhet med isbryteren «Yury Topchev». De to fartøyene forlot trolig Kaliningrad omtrent samtidig.

Ifølge bloggen «The Auxiliary Shipping Forecast» skulle forskningsfartøyet «Akademik Boris Petrov» til kysten av Brasil og hadde plottet en kurs via Den engelske kanal. Men i Skagerak endret «Akademik Boris Petrov» kurs og gikk inn i Nordsjøen, der fartøyet passerte over viktig undersjøisk infrastruktur, fastslår bloggen. Den nye kursen ville kunne bringe fartøyet nær den britiske marinebasen i Faslane, som er hjemmehavn for de britiske atomubåtene.

Sendte KV Svalbard

Selv om det er politiet som etterforsker dronehendelsene, er det fortsatt Forsvaret som har ansvar for å drive norsk suverenitetshevdelse og for å kartlegge russisk maritim aktivitet som kan representere en mulig trussel for Norge.

— Kan det utelukkes at de to russiske fartøyene inngår i en felles operasjon?

— Det har ikke jeg noen mening om, svarer kommandørkaptein Thomas Gjesdal ved FOH.

— Hva gjør Forsvaret for å følge med på aktiviteten til Yury Topchev?

— Vi vet akkurat hvor fartøyet befinner seg.

— Hva gjør dere for å kontrollere hva fartøyet driver med?

— Det må jeg undersøke nærmere, svarer kommandørkapteinen.

Klokken 22.41 lørdag kveld meldte talspersonen tilbake på sms.

«Når det gjelder Yury Topchev har vi sendt et kystvaktfartøy (KV Svalbard) til området. Det er i utgangspunktet en rutinemessig sak gitt at fartøyet har ligget i ro over tid, og er for å sjekke at alt står bra til og at stilleligget ikke skyldes noen problemer», skriver FOHs talsperson Thomas Gjesdal.

Og legger til:

«Når det gjelder evt droner i området har vi ingen info om det, og har ikke fått noen bistandsanmodning fra politiet.»

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

I videoen over kan du se de nøyaktige bevegelsene til den russiske isbryteren Yury Topchev i forhold til det norske fartøyet Siem Pride, og tidspunktet for når kystvaktfartøyet KV Svalbard kommer sørover for å foreta en kontroll av det russiske fartøyet. KV Svalbard forsvinner fra bildet på slutten, fordi det norske kystvaktfartøyet skrur av AIS-transponderen før det nærmer seg det russiske skipet.

Eid av Gazprom

Den russiske isbryteren eies og driftes av Gazflot, som er et datterselskap eller divisjon under det store russiske energiselskapet Gazprom.

Isbrytere er en viktig del av Russlands militære kapasitet, for å sikre størst mulig grad av bevegelsesfrihet for den russiske marinen i isbelagte havområder i nord. Isbrytere er derfor en strategisk viktig kapasitet i nordområdene.

(Artikkelen fortsetter under faktaboksen.)


 

Den russiske isbryteren Yury Topchev. Foto: WIKIMEDIA COMMONS

Fakta: YURY TOPCHEV

Type fartøy: Isbryter

Bruttotonn: 5871

Lengde: 99,3 meter

Bredde: 19 meter

Byggeår: 2006

Hjemmehavn: Murmansk

Eier: Gazflot/Gazprom

Nasjonalitet: Russisk


 

Aldrimer.no gjorde lørdag flere forsøk på å innhente kommentarer fra Gazflot og Gazprom om den russiske isbryterens tilstedeværelse utenfor norskekysten, men uten å lykkes.

NB (lagt til søndag 23. oktober 2022 kl. 10.24): Etter at denne saken ble publisert søndag morgen, tok Sør-Vest politidistrikt ny kontakt med Aldrimer.no og opplyste at operasjonsleder der lørdag kveld ga informasjon til Aldrimer.no som ikke var korrekt.

— Operasjonsleder har uttalt noe som ikke er riktig og har dessverre ikke undersøkt saken grundig nok. Vi fikk melding fra operatørselskapet både skriftlig og muntlig klokken 12.44 lørdag om en drone på Åsgård B. Dette ble meldt videre i våre kanaler, opplyser operasjonsleder Victor Fenne-Jensen ved Sør-Vest politidistrikt til Aldrimer.no.

Denne artikkelen er derfor korrigert i tråd med dette.

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

Kjetil Stormark

Kjetil Stormark er en journalist, forfatter og redaktør med mer enn 30 års journalistisk fartstid. Hans spesialområder er forsvars- og sikkerhetspolitikk, Forsvaret, politiet, terrorangrepene 22. juli 2011 spesielt og terrorisme generelt, etterretning, ekstremisme og historiske forhold fra den kalde krigen. Han har gjennomført mange dokumentarprosjekter, både som bøker og filmer. Stormark blir mye brukt som kommentator på stoffområder han dekker. Stormark er tidligere PR-rådgiver i byrået JKL Oslo. Stormark var presseråd for den norske FN-delegasjonen i New York da Norge var medlem av Sikkerhetsrådet i 2001-2002.

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.