Norge«Vingespenn på syv meter»

Russisk drone av typen RKC Foton-601, som er under utvikling og forventes å være klar til bruk i 2024. Her fra tester ved det russiske Samara-universitetet i Moskva. Foto: SSAU.RU
STORT VINGESPENN: Det er rapportert fra flere øyenvitner at minst en av dronene som er observert i Nordsjøen har hatt et vingespenn på syv meter eller mer. Det snevrer inn hvem som kan stå bak. Slike droner er vesentlig mer krevende å anskaffe og operere. Her en russisk Korsar-drone. Foto: SERGEJ SAVOSTIANOV/TASS

Minst en av dronene som er observert ved norske olje- og gassinstallasjoner i Nordsjøen var en fixed-wing drone med et vingespenn på syv meter eller mer.

Av KJETIL STORMARK / kjetil@aldrimer.no

Det opplyser flere kilder til Aldrimer.no.

Kildene har inngående kjennskap til detaljer rundt flere av de observasjonene som er meldt videre til politiet fra ulike operatørselskap på norsk sokkel.

Ved Ivar Aasen-feltet

Den aktuelle dronen, en såkalt fixed-wing drone med et vingespenn på syv meter eller mer, ble observert ved olje- og gassfeltet Ivar Aasen. Dette feltet ligger på Utsirahøyden i den nordlige delen av Nordsjøen, rundt 175 km vest for Karmøy. Feltet drives av operatørselskapet Aker BP.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

STOR DRONE: Ansatte på Ivar Aasen-feltet i Nordsjøen har sett en drone som hadde et vingespenn på syv meter eller mer. Ivar Aasen-feltet startet produksjonen 24. desember 2016. Operatør er Aker BP. Foto: AKER BP

Ivar Aasen-feltet ligger i nærheten av Johan Sverdrup-feltet, som drives av Equinor, og der det også er gjort flere droneobservasjoner innenfor den etablerte sikkerhetssonen på 500 meter.

En fixed-wing drone likner mer på et ubemannet «mini-fly» enn den type droner som oftere er i privat eie. Dette er som regel såkalte quadkoptere, med fire propeller og egenskaper som et lite ubemannet helikopter.

Krevende å operere

En større fixed-wing drone med et vingespenn på flere meter, kanskje syv meter eller mer, er vesentlig mer krevende å operere. Disse må normalt ha et ganske stort rack for å bli slynget ut i luften når de skal ta av. Men rekkevidden er lang og enkelte av dronene kan operere i luftrommet så lenge som 18 timer av gangen.

Dronene som er observert på land i Norge de siste ukene, skal gjennomgående være mindre, ifølge hva Aldrimer.no får opplyst fra ulike kilder. Men også her har det vært observasjoner av droner av en viss størrelse.  Da både Haugesund lufthavn og Stavanger lufthavn ble stengt søndag 16. oktober, var årsaken at pilotene på et fly hadde observert en drone på 15.000-20.000 fots høyde, eller rundt 4,5-6 kilometer over bakken. Det er kun større droner som har evne til å operere på slike høyder.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

DROPPES MED FALLSKJERM: Fixed-wing droner må ofte droppes ved hjelp av fallskjerm. Her en russisk drone av typen RKC Foton-601, som er under utvikling og forventes å være klar til bruk i 2024. Her fra tester ved det russiske Samara-universitetet i Moskva. Foto: SSAU.RU

Store fixed-wing droner som er observert offshore kan ikke lande på en båt eller et skip, og må droppes i sjøen ved hjelp av fallskjerm når batteritiden utløper. Det krever tilgang til større maritime ressurser.

Fixed-wing droner er det dessuten svært dyre i utvikling og anskaffelse og er derfor en dronetype langt færre som har tilgang til. Det øker sannsynligheten for at det er en annen stat som står bak aktiviteten, peker kilder på. Slike droner har vesentlig større rekkevidde enn mindre droner.

Da Aldrimer.no avdekket den omfattende droneaktiviteten i Nordsjøen 15. september i år, ble hendelsene åpent bekreftet både av operatørselskapet Equinor og politiet.

Les mer: Slår alarm om ukjente droner i Nordsjøen

Les mer: Maktesløse mot de ukjente dronene

Les mer: Fagdepartementet: — Kartlegger og følger utviklingen

Les mer: Nye droneobservasjoner ikke meldt til Forsvaret

Les mer: Sendte KV Svalbard til russisk isbryter

Taushet

Nå er det imidlertid lagt lokk på alle viktige detaljer, gitt at situasjonen nå oppleves som langt mer alvorlig i lys av de omfattende sabotasjeaksjonene mot gassledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen.

TALSPERSON: Ole-Johan Faret i Aker BP.

Operatøren av Ivar Aasen-feltet, Aker BP, vil derfor ikke hverken bekrefte eller gi opplysninger om droneobservasjonene.

«Ved eventuelle observasjoner av droner ved våre installasjoner vil vi umiddelbart varsle norske myndigheter. Av sikringshensyn kommenterer vi ikke på omstendigheter rundt eventuelle enkeltobservasjoner», skriver pressetalsperson for Aker BP, Ole-Johan Faret, i en e-post til Aldrimer.no.

Han opplyser at Aker BP, i likhet med andre operatørselskaper, har hevet sikringsnivået ved egne installasjoner.

PST overtar, men ikke helt

Heller ikke Politiets sikkerhetstjeneste (PST) eller Sør-Vest politidistrikt vil kommentere de spesifikke observasjonene som Aldrimer.no omtaler i dag. Onsdag denne uken ble det kjent at PST overtar etterforskningen av ulike dronehendelser i Norge. Men ikke alle hendelsene. Bare de på land.

TALSPERSON: Martin Bernsen fra PST. Foto: LISE ÅSERUD/NTB

— Etterforskningen av dronehendelser offshore håndteres fortsatt av Sør-Vest politidistrikt. Vi er kjent med de ulike observasjonene, men kan ikke kommentere enkeltheter i forhold til disse, sier PSTs talsperson Martin Bernsen.

Han vil heller ikke svare på om russiske diplomater eller russisk etterretningspersonell har vært involvert i dronehendelser, eller gi andre detaljer knyttet til den pågående etterforskningen.

Betydelig antall

Amund Preede Revheim, seksjonsleder for Nordsjø- og miljøseksjonen i Sør-Vest politidistrikt, er også fåmælt.

«Politiet ønsker hverken å bekrefte eller avkrefte detaljert informasjon rundt observasjoner av mulige droner rundt olje- og gassinstallasjoner», sier Revheim i en uttalelse sendt på e-post. På generelt grunnlag sier han likevel dette:

«Vi har over en periode på flere måneder mottatt et betydelig antall meldinger om mulig observasjoner av droner ved olje- og gassinstallasjoner på norsk sokkel. Det er stor variasjon i disse meldingene. En vesentlig del av etterforskningen er derfor å kontrollere informasjonen som kommer inn. Dette gjøres av politiet. Blant annet gjennom samarbeid med andre relevante aktører. Involverte selskaper og Forsvaret er blant disse aktørene».

Også andre årsaker

Ifølge Sør-Vest politidistrikt har etterforskningen avdekket at flere observasjoner på norsk sokkel ikke er av droner, men av andre ting.

«Etterforskningen til nå har vist at flere av meldingene med stor sannsynlighet har andre forklaringer enn droneaktivitet. Mange av observasjonene er gjort på lang avstand. Dette er derfor helt naturlig. Samtidig gjør det at politiet er særlig tilbakeholdne med å kommentere enkeltmeldinger og detaljer rundt disse», sier Revheim til Aldrimer.no.

Sør-Vest politidistrikt vil utover dette ikke gi flere opplysninger om etterforskningen eller hva som blir iverksatt av sikringstiltak.

«Av hensyn til den videre etterforskningen ønsker vi ikke å gå i detalj rundt de tiltak som blir iverksatt og eventuelle resultater av disse», skriver politidistriktet i e-posten til Aldrimer.no.

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

Kjetil Stormark

Kjetil Stormark er en journalist, forfatter og redaktør med mer enn 30 års journalistisk fartstid. Hans spesialområder er forsvars- og sikkerhetspolitikk, Forsvaret, politiet, terrorangrepene 22. juli 2011 spesielt og terrorisme generelt, etterretning, ekstremisme og historiske forhold fra den kalde krigen. Han har gjennomført mange dokumentarprosjekter, både som bøker og filmer. Stormark blir mye brukt som kommentator på stoffområder han dekker. Stormark er tidligere PR-rådgiver i byrået JKL Oslo. Stormark var presseråd for den norske FN-delegasjonen i New York da Norge var medlem av Sikkerhetsrådet i 2001-2002.

2 comments

 • Brynjulf Freberg

  29/10/2022 at 17:32

  Du var veldig bra på NRK Radio i dag redaktør Stormark. Synd at fjasete og kunnskapsløse programledere tok opp for mye av sendetiden…

  Brynjulf Freberg

  Reply

 • FR

  03/11/2022 at 13:00

  Bare å skyte ned de dronene

  Reply

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.