NorgeØnsker nasjonal produksjon av viktig antibiotika

NTB08/06/20202 min
Oslo 20200407. Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) under en pressekonferanse om hvilke koronatiltak regjeringen ønsker å videreføre i dagene og ukene etter påske. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX
VIL HA EGENPRODUKSJON: Helse- og omsorgsminister Bent Høie varsler at regjeringen ønsker norsk, nasjonal produksjon av antibiotika for å kunne ha bedre legemiddelberedskap i tilfelle kriser. Foto: BJØRN STUEDAL

Norske myndigheter vurderer om Norge bør satse på egen produksjon av antibiotika.

Regjeringen ønsker en bedre beredskap i kriser. Norsk produksjon av antibiotika vurderes som en mulighet, ifølge helseminister Bent Høie (H).

– Vi har satt i gang et stort arbeid med dette. Der har vi blant annet spurt hvilke type legemidler vi skal bygge opp en kapasitet til å kunne produsere i Norge. Smalspektret antibiotika er ett av de legemidlene vi jobber konkret med, sier Høie til Aftenposten.

Ny rapport

I begynnelsen av mars kom en rapport som beskriver arbeidet.

– Forslagene i rapporten er allerede iverksatt av oss gjennom Statens legemiddelverk og Helsedirektoratet. Det skjedde uavhengig av koronasituasjonen, sier helseministeren.

Til høsten kommer Legemiddelverket med konkrete råd til Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) om mulighetene for legemiddelproduksjon i Norge. Helsedirektoratet anbefaler også å gjøre en samfunnsøkonomisk analyse for produksjon av smalspektrede antibiotika her i landet. En slik produksjon vil ifølge Aftenposten koste flere hundre millioner kroner og det må bygges egne fabrikker.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.