RusslandNordflåten overvåker fransk fregatt i Barentshavet

Ole Gunnar Onsøien08/06/20203 min
Aquitaine i Bordeaux i 2013. Foto:Matubu/Wikimedia (CC BY-SA 3.0)
OVERVÅKER: Når den franske fregatten Aquitaine nå befinner seg i Barentshavet, følger den russiske Nordflåten nøye med på bevegelsene og aktiviteten, melder et russisk nyhetsbyrå. Her er skipet fotografert i Bordeaux i Frankrike i 2013. Foto: MATABU/WIKIMEDIA COMMONS

Den russiske Nordflåten overvåker ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass bevegelsene til den franske fregatten Aquitaine i Barentshavet.

post@olegunnaro.com

Ifølge en melding fra det russiske forsvarsdepartementet, skal Aquitaine ha seilt inn i Barentshavet den 5. juni.

Nyhetsbyrået kopler hendelsen til at Russland i mai oppfattet en marineøvelse fra NATO i Barentshavet som en bevisst provokasjon. I den allierte marinegruppen som tidlig i mai øvde i Barentshavet og utenfor kysten av Norge deltok det både amerikanske og britiske skip. 

LES MER: Russland mener NATO-øvelse var provokasjon

Meldingen fra russisk side gir ingen ytterligere detaljer rundt hva den franske fregatten gjør i Barentshavet.

Aldrimer.no har forsøkt å få kommentarer fra Frankrikes ambassade i Oslo. Deres militærattaché er på ferie, men spørsmålene vil bli besvart, opplyser deres pressevakt.

For alle

Elisabeth Eikeland, pressevakt i Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), sier på generelt grunnlag at internasjonalt farvann, som luftrom, er for alle.

– En del av aktiviteten som finner sted i nordområdene, gjenspeiler det sikkerhetspolitiske bildet, sier hun til Aldrimer.no.

– Franskmennene er våre allierte. Det er ikke unaturlig at vi er rundt i de forskjellige alliertes områder. Nå er for eksempel, er Baltops i gang i Østersjøen, hvor 19 nasjoner deltar, sier Eikeland.

Tatt i bruk i 2012

Fregatten Aquitaine ble tatt i bruk i november 2012, og er det første skipet i Aquitaine-klassen i den franske marinen.

Skipet deltok i 2018 i bombingen av Damaskus og Homs i Syria, ifølge CNN.

Totalt skal det bygges åtte skip i Aquitaine-klassen for den franske marinen. Det siste skal tas i bruk i 2022, ifølge Military-Today.

Skipene ble utviklet som en del av et samarbeid mellom Frankrike og Italia, FREMM multi-mission frigate program.

Toppfart: 28 knop

Aquitaine-klassen har et deplasement på 6.000 tonn, er 142.2 meter langt og 20 meter bredt. Toppfarten er 28 knop, og har en rekkevidde på 11.100 kilometer ved 15 knop.

Om bord er det et NH90 NFH helikopter. Skipet er bestykket med en 76-millimeter kanon, og tre 20 millimeter kanoner.

Skipene kan utstyres med Aster-15 og Aster-30 luftvernmissiler, SCALP kryssermissiler, og MM. 40 Exocet sjømålmissiler.

Aquitaine-klassen har også to 324 millimeter kammer for MU90 torpedoer.

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

Ole Gunnar Onsøien

Ole Gunnar Onsøien er en frilansjournalist med ti års erfaring. Han har tidligere jobbet for blant andre iFinnmark, Rana Blad og Medier24, i tillegg til en rekke store og små oppdragsgivere. Onsøien har en bachelorgrad i fotojournalistikk fra OsloMet. Han har for tiden base i Oslo.

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.