NorgePolitiet brukte for lang tid på terrorutrykning

NTB02/07/20209 min
BÆRUM 20190816. Imam Syed Mohammad Ashraf inviterte andre imamer og ledere for moskéer på Østlandet til å komme til den terrorrammede moskeen Al-Noor Islamic Centre på Skui i Bærum etter fredagsbønnen. Foto: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX
POLITIVAKTHOLD: Det ble iverksatt politivakthold ved moskeen Al-Noor Islamic Centre på Skui i Bærum etter terrorangrepet 10. august i fjor. Nå er politiets håndtering blitt gransket av et utvalg, som kommer med sterk kritikk. Foto: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX

For lang responstid, for dårlig samarbeid og mangel på åpenhet. Det er noen av ankepunktene mot politiet og PST etter terroren i Bærum.

Et ekstern granskingsutvalg har nå gjennomgått myndighetenes håndtering av terrorangrepet 10. august i fjor.

I utvalgets rapport får politiet og PST kritikk på flere punkter.

Utvalget er kritisk til den lange responstida og mener den burde og kunne ha vært kortere.

I rapporten konkluderes det også med at PST burde tatt en bekymringssamtale med gjerningsmannen Philip Manshaus (22) etter å ha blitt tipset om ham sommeren 2018.

Samtidig får PST og politiet kritikk for dårlig samarbeid og manglende åpenhet.

Tok for lang tid

«Responstidskravet i tettstedskategorien med 20 000 innbyggere eller mer var på dette tidspunktet at 80 prosent av hasteoppdragene skulle ha en responstid på under ti minutter», påpekes det i rapporten.

Patruljen som var nærmest moskeen da meldingen kom inn om det pågående angrepet, befant seg ved Steinsskogen gravlund, rundt 12 kilometer unna. Ingen av de to betjentene var lokalkjente, og de måtte bruke karttjenesten Google Maps for å finne fram. Veien Google Maps viste, var imidlertid ikke den raskeste veien, og patruljen brukte rundt 20 minutter på å komme til Al-Noor moskeen.

Ifølge rapporten kunne patruljen trolig ha vært 4–5 minutter raskere på stedet dersom de hadde kjørt korteste vei.

Anbefaler mer åpenhet

Manshaus har selv uttrykt at terrorangrepet i Christchurch på New Zealand i mars 2019 var en inspirasjon for ham.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

TERRORDØMT: Philip Manshaus stod bak og er dømt for terrorangrepet 10. august i fjor. Her avbildet i Asker og Bærum tingrett i Sandvika 11. mai i år.  Foto: LISE ÅSERUD/NTB SCANPIX

PST endret sin trusselvurdering i kjølvannet av angrepet i Christchurch, men offentliggjorde ikke den nye vurderingen før to dager etter angrepet i Bærum.

Utvalget mener PST burde ha offentliggjort trusselvurderingen tidligere.

Utvalget mener også det er kritikkverdig at PST ikke formidlet trusselvurderingen til særlig trusselutsatte grupper, som muslimske organisasjoner og moskeer.

Samtidig anbefaler utvalget å styrke etterretningsdialogen med Politidirektoratet.

«Utvalget ser et generelt behov for økt oppmerksomhet mot samarbeid og informasjonsutveksling på tvers av offentlige etater og myndigheter», heter det i rapporten.

Bekymringssamtale

Utvalget trekker også fram tipset som PST fikk om Manshaus sommeren 2018. En bekymret person tok da kontakt og beskrev Manshaus’ ytterliggående holdninger.

– Myndighetene kunne, og de burde nok også, ha tatt en avklaringssamtale, en bekymringssamtale, med Manshaus, sa utvalgsleder Anja Dalgaard-Nielsen da evalueringsrapporten ble lagt fram.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

FÅR KRITIKK: Politiets sikkerhetstjeneste burde ha gjennomført en bekymringssamtale med Philip Manshaus, fastslår utvalget. Foto: CORNELIUS POPPE/NTB SCANPIX

– Men her er det viktig å få fram at en slik samtale kan sende utviklingen til en person i ulike retninger. Den kan medvirke til å avbryte et radikaliseringsforløp, men den kan også medføre at radikaliseringen intensiveres, angrepsintensjonen forsterkes og planleggingen blir mer skjult, fortsatte hun.

Kunne ikke vært avverget

Utvalget tror likevel ikke at angrepet kunne ha vært avverget hvis PST hadde behandlet tipset annerledes.

Tipset ble sjekket, men kvittert ut etter noen uker, og verken Manshaus eller familien ble kontaktet.

– Vi finner at håndteringen av tipset hos myndighetene var proporsjonalt med den bekymringen og informasjonen som forelå, sa Dalgaard-Nielsen.

Hun påpekte at Manshaus ikke kommuniserte sin voldelige intensjon til omverdenen.

(Artikkelen fortsetter under faktaboksen.)


FAKTA om evalueringsutvalget etter terrorangrepet i Bærum

  • 18. august, én drøy uke etter angrepet, ble det bestemt at håndteringen til politiet og PST skulle granskes av et eksternt utvalg.
  • Utvalget har vært ledet av Anja Dalgaard-Nielsen, som er sjef for Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet i Danmark.
  • Øvrige utvalgsmedlemmer er: Jacob Ravndal, forsker på høyreekstremisme, Helge Renå, statsviter og forsker ved Universitetet i Bergen, Jakob Ilum, som har erfaring fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) i Danmark, Morten Løw Hansen og Jørn Rye Eriksen, begge politifolk og tidligere ledere i politiet og Bushra Ishaq, som er lege og i dag forsker ved MF vitenskapelig høyskole.
  • Evalueringen omhandler perioden fra PST mottok tips om Manshaus sommeren 2018 til dagen etter hendelsen i Al-Noor-moskeen. Evalueringen omfatter tipshåndtering, trusselvurdering og operativ innsats.
  • Etter planen skulle utvalget levert sin rapport seks måneder etter oppstart, men i forbindelse med koronapandemien ble rapporten utsatt.

Kilde: Politiet/NTB


 

Manshaus ble i juni dømt til 21 års forvaring for drapet på sin stesøster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) og det påfølgende terrorangrepet mot Al-Noor islamic Centre i Bærum.

Dommen ble ikke anket og er dermed rettskraftig.

Egen trusselvurdering

Angrepet på Al-Noor-moskeen kom dagen før høytiden id.

– Det hadde vært naturlig om PST hadde utarbeidet en egen trusselvurdering, mener evalueringsutvalget.

Moskeen var nesten tom da terrorangrepet fant sted, men ville trolig vært fullsatt dagen etterpå i forbindelse med at den muslimske høytiden skulle markeres.

– Det er fullstendig korrekt at dette angrepet kunne fått langt, langt mer alvorlige konsekvenser om ikke gjerningsmannens timing hadde vært feil, sa utvalgsleder Anja Dalgaard-Nielsen da rapporten ble lagt fram.

Hun påpeker at PST hadde hevet risikoen for et høyreekstremt angrep fra «lite sannsynlig» til «mulig». Likevel ble det ikke utarbeidet noen egen trusselvurdering i forbindelse med høytiden.

– Det ble ikke gjort, og vi har ikke hatt mulighet til å undersøke nøyaktig hvorfor, sa Dalgaard-Nielsen.

Hun mener en årsak kan være at PST mangler flerkulturell kompetanse og derfor ikke var tilstrekkelig oppmerksom på risikoen.

I den årlige trusselvurderingen ble det trukket fram to scenarioer som PST regnet som mest sannsynlige.

– Det ene er et materiell angrep, som mot bygninger. Det andre er masseangrep mot for eksempel muslimske samlingssteder, sier Dalgaard-Nielsen.

Fornøyd

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) sier hun er fornøyd med at politiet selv tok initiativ til en evaluering av håndteringen av angrepet mot moskeen i Bærum.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

FORNØYD: Justis- og beredskapsminister Monica Mæland varsler at Justis- og beredskapsdepartementet vil gå nøye gjennom rapporten. Foto: TORBJØRN TANDBERG

Hun trekker fram at Politidirektoratet, PST og Oslo politidistrikt er tydelige på at de vil følge opp rapportens læringspunkter.

– Rapporten er omfattende – over 200 sider – og den konsentrerer seg om politiet og PSTs politioperative forhold. Jeg merker meg at evalueringsutvalget på flere punkter gir uttrykk for at politiet gjorde godt arbeid, men at det også er flere punkter politiet bør lære av, sier Mæland i en kommentar til NTB.

Justis- og beredskapsdepartementet vil gå nøye gjennom rapporten.

– Rapporten anbefaler endringer i lov- og regelverk og i styringen, det skal vi vurdere i departementet, sier Mæland.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.