Norge— Regjeringen driver med juksekutt

Bilder fra Sjøforsvarets Flotex 2017-øvelse. Her flere fartøyer utenfor Bodø. Foto: JAKOB ØSTHEIM/FORSVARET
REAGERER STERKT: SV reagerer sterkt på regjeringens forslag til ny langtidsplan for Forsvaret. Partileder Audun Lysbakken mener Sjøforsvaret og Hæren blir nedprioritert og at regjeringen driver med juksekutt. Her Sjøforsvarets Flotex 2017-øvelse. Foto: JAKOB ØSTHEIM/FORSVARET

SV-leder Audun Lysbakken er ikke imponert over regjeringens forslag til ny langtidsplan for Forsvaret.

kjetil@aldrimer.no

Lysbakken peker på at flere av de 16,5 milliardene som regjeringen lover ekstra til Forsvaret fram mot 2028, i realiteten er planlagt hentet i form av effektiviseringstiltak og kostnadskutt i Forsvaret.

Les mer: Her er den nye langtidsplanen

— Ikke imponert

— Igjen skryter regjeringen av økte bevilgninger, men i realiteten spises mye opp av juksekutt. Jeg er ikke imponert. Innsparingskravene har vært en byrde for Forsvaret i lang tid og den såkalte effektiviseringen regjeringen legger opp til er ikke realistisk, sier Lysbakken i en pressemelding.

SV-leder Audun Lysbakken. Foto: THORSTEIN KORSVOLD/ALDRIMER.NO

Disse kuttene kommer dels gjennom regjeringens såkalte avbyråkratiserings- og effektiviseringsreform (AB&E), som krever årlige kutt av alle budsjettene i offentlig sektor og dels gjennom et tilleggskrav om ytterligere innsparinger på 2 milliarder kroner i Forsvaret i løpet av de fire neste årene.

Harde krav

SVs partileder varsler tydelige krav i forhandlingene om et mulig forsvarsforlik på Stortinget de neste månedene.

— Det viktigste for SV i forhandlingene blir at Hæren og Sjøforsvaret i nord prioriteres høyere. Lav spenning i det høye nord er det viktigste for norsk sikkerhet. Det sørger vi for gjennom et sterkt nasjonalt forsvar, ikke gjennom økt amerikansk tilstedeværelse. Vi trenger en langtidsplan som gjør Norge mindre avhengig av USA, fastslår SV-lederen.

Lysbakken minner også om SVs gamle kjepphest: Kampflyanskaffelsen.

— Pengemangelen i regjeringens forslag viser at SV har hatt rett når vi har advart mot det rådyre kampflykjøpet. Hæren og Sjøforsvaret betaler prisen for denne overdådige pengebruken, sier Lysbakken.

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

Kjetil Stormark

Kjetil Stormark er en journalist, forfatter og redaktør med mer enn 30 års journalistisk fartstid. Hans spesialområder er forsvars- og sikkerhetspolitikk, Forsvaret, politiet, terrorangrepene 22. juli 2011 spesielt og terrorisme generelt, etterretning, ekstremisme og historiske forhold fra den kalde krigen. Han har gjennomført mange dokumentarprosjekter, både som bøker og filmer. Stormark blir mye brukt som kommentator på stoffområder han dekker. Stormark er tidligere PR-rådgiver i byrået JKL Oslo. Stormark var presseråd for den norske FN-delegasjonen i New York da Norge var medlem av Sikkerhetsrådet i 2001-2002.

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.