NorgeFrykter nye terrorangrep

NTB23/07/20204 min
UTØYA, NORGE 20200722. Jens Stoltenberg (f.h.), statsminister Erna Solberg, Jonas Gahr Støre, Hadia Tajik og Kjersti Stenseng under ni-årsmarkering 22. juli 2020 på Utøya. Foto: BERIT ROALD/NTB SCANPIX
SAMLINGSPUNKTET: Bakken på Utøya er det naturlige samlingspunktet for store møter på Utøya. Ni år etter terrorangrepet 22. juli 2011 var bakken bortimot tom under minnesmarkeringen. Foto: BERIT ROALD/NTB SCANPIX

Koronatiltakene satte tydelige rammer for årets 22. juli-markering på Utøya. Bakken var nær tom, men solidaritet, varme og omtanke ble trukket fram i talene.

Årets markering på Utøya skjedde uten klemmer. Den sedvanlige tunge stillheten i bakken foran talerstolen var dypere enn ved de tidligere markeringene.

– Det er satt grenser for hvor mange vi kan være sammen i koronatiden. Men det er ikke satt grenser for solidariteten mellom mennesker. Vi tar ansvar sammen, og vi tar hensyn og viser omtanke, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre til de få som var til stede på Utøya onsdag ettermiddag.

Bakken er samlingspunktet for taler og debatter. På alle de tidligere markeringene har bakken vært full av AUF-ere og pårørende. Onsdag var den nærmest helt tom, med kun representanter fra regjeringen og støttegruppen.

Termometeret viste nærmere 20 grader, og det fine været sto i ekstrem kontrast til den regntunge og dramatiske dagen for nøyaktig ni år siden.

– Ni år. Hvor mye er det? For en som begynner i 4. klasse, er det hele livet, sa Støre.

– Hatet er der fortsatt

22. juli 2011 ble Norge rammet brått av et høyreekstremt terrorangrep. I august i fjor skjedde det igjen, noe som preget flere av årets taler.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

MINNESTED: Jens Stoltenberg (f.h.), statsminister Erna Solberg, Jonas Gahr Støre, Hadia Tajik og Kjersti Stenseng samlet på minnestedet på Utøya under niårsmarkeringen 22. juli 2020. Foto: BERIT ROALD/NTB SCANPIX

– Vi har nærmest blitt vant til at ytringene er hardere og spissere. Grensene er tøyet. Han som skjøt og drepte i Bærum i 10. august i fjor, ble radikalisert på nett. Det må ha gått timer og dager fram til tiende august hvor han var i utvikling, og han fremsto som skremmende lik i tanken og formen som terroristen fra 22. juli 2011, sa Støre, som advarte om at det kan skje et lignende angrep på nytt.

Tidligere Ap-leder og nåværende Nato-sjef Jens Stoltenberg sier at det er viktig å fortsette kampen mot høyreekstremisme.

– Det hjelper å gå i rosetog, å stå sammen mot rasisme, samt å gi uttrykk for verdier og holdninger fordi det bygger et bolverk mot rasismen, sier Stoltenberg til NTB.

– Det høyreekstreme hatet bak 22. juli er der fortsatt og det førte til angrepet på Al-Noor-moskeen og at en jente ble drept på grunn av sin hudfarge, sier han.

Sterk navneopplesning

AUF-leder Ina Libak holdt også tale under seremonien. Det samme gjorde leder Lisbeth Kristine Røyneland i Den nasjonale støttegruppen. Merete Stamneshagen fra støttegruppen leste opp dikt, mens musiker Frida Ånnevik sto for de musikalske bidragene.

Etter talene var det som tidligere år, en seremoni nede på kaia, hvor alle de 77 navnene ble lest opp.

Statsminister Erna Solberg (H) la ned en krans på vegne av regjeringen. Deretter fremførte trompetist Magnus Aannestad Oseth «Til ungdommen», som har blitt et musikalsk symbol for 22. juli.

Av de 77 personene som døde 22. juli i 2011, ble 69 av dem drept på Utøya, som ligger i Tyrifjorden i tidligere Buskerud fylke.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.