NorgeTaushet om mulige skyteøvelser i nord

NÆR ANDØYA: Det var i Andfjorden, øst for Andøya, at en fisker fikk nærkontakt med en ubåt 13. oktober. Foto: VEGARD OEN HATTEN/FORSVARET
EN SERIE DRØNN: Den allierte tilstedeværelsen på Andøya og i nord øker, samtidig som Forsvaret svarer unnvikende på hvorfor lokalbefolkningen lørdag hørte en serie dype drønn fra havet. Også Kystvakten er tilstede utenfor Andøya, med blant annet KV Farm. Bildet viser et kystvaktfartøy i Andfjorden utenfor Andøya juni 2017.  Foto: KJETIL STORMARK/ALDRIMER.NO

Lørdag hørte innbyggere på Andøya flere dype drønn. Samtidig er det høy alliert, militær aktivitet i området. Forsvaret ønsker foreløpig ikke å gi noen detaljer.

Av KJETIL STORMARK / kjetil@aldrimer.no

— Mine døtre hørte flere dype drønn ved 11-tiden i dag. Ved 15.30-tiden kom det et nytt drønn, forteller en innbygger på Andøya til Aldrimer.no.

Ved 18-tiden fortsatte aktiviteten, med en ny serie drønn. Lyden kommer fra havområdet utenfor Andøya, får Aldrimer.no opplyst.

Drønnene skapte bekymring hos deler av lokalbefolkningen, i lys av den pågående sikkerhetspolitiske krisen i kjølvannet av den pågående krigen i Ukraina. Innbyggerne på Andøya er gjennom flere tiår blitt godt vant med militær aktivitet.

Uklart hvem

Hverken Forsvaret, Andøya Test Center, Andøya Space eller Nammo ville vedkjenne seg aktivitet i området lørdag som kunne forklare drønnene som innbyggerne hørte lørdag. Andøya Space har på sine egne nettsider varslet om etablering av et fareområde i tilknytning til uttesting av raketter nordvest for Oksebåsen, Andøya, i perioden 15.– 21. august. Men denne operasjonen ble avsluttet ved 18.30-tiden torsdag.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

ANKOM TORSDAG: Et kombinert passasjer- og cargofly av typen CA-40A Clipper fra US Navy kom torsdag til Andøya flystasjon. Normalt transporterer flyet amerikansk personell og utstyr for å forberede ankomsten til amerikanske P-8 Poseidon overvåkingsfly fra US Navy. Lørdag var også et C-17 Globemaster innom Andøya. Dette bildet viser en tidligere transport med en amerikansk CA-40A 7. juni 2018. Foto PRIVAT

Lørdag var også et C-17 Globemaster transportfly nede på Andøya. Torsdag var i tillegg et C-40 Clipper fra US Navy på besøk på Andøya, samtidig som et norsk DA-20 Jet Falcon og et norsk P-8 maritimt patruljefly ble observert. De norske P-8-flyene er foreløpig ikke operative, og den maritime patruljevirksomheten ivaretas fortsatt av P-3 Orion.

De to gjenværende Jet Falcon DA-20-ene til Luftforsvaret er opprinnelig øremerket elektronisk krigføring, men flyr for tiden også maritime patruljetokt.

«Jet Falcon gjennomfører normaloperasjoner», opplyste en FOH-talsmann torsdag.

Høy alliert aktivitet

C-17 Clipper-flyet som besøkte Andøya torsdag blir ofte benyttet til transport av amerikansk personell før og etter deployering av amerikanske P-8, som har skjedd til Andøya flystasjon med ujevne mellomrom en rekke ganger de siste årene. C-17 Globemaster og C-130 Hercules transportfly brukes ofte til transport av sonarbøyer og annet materiell som de amerikanske P-8 Poseidon-flyene trenger for å kunne operere i nord over en viss varighet.

TALSPERSON: Kommandørkaptein Thomas Gjesdal ved FOH. Foto: FORSVARET

— Vi har den siste uken og to, og vil også i tiden framover, ha alliert aktivitet i nord. Jeg kan ikke gi flere detaljer akkurat nå, svarer talsperson ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), kommandørkaptein Thomas Gjesdal til Aldrimer.no. Men legger til:

— Dette er ønsket fra vår side. Det er viktig at allierte kjenner og er vant med å operere i våre områder sammen med oss.

Ingen forklaring

Den militære talsmannen kunne ikke umiddelbart oppklare hva som er forklaringen på de dype drønnene innbyggere på Andøya har hørt.

Også Kystvakten befinner seg i området, med det kystgående fartøyet KV Farm i Nornenklassen i Andfjorden, i havet like utenfor Andøya. Det er også flere andre sivile fartøyer like i nærheten.

Kommandørkapteinen varsler at FOH kanskje kan gi flere detaljer neste uke, i alle fall knyttet til egne, nasjonale aktiviteter. Men hva USA og andre land gjør på egen hånd i nord, er FOH tradisjonelt mer tilbakeholdne med å fortelle om.

— Den type aktivitet som vi ser nå, er ofte å se i forkant av at amerikanske P-8 Poseidon maritime patruljefly ankommer Andøya?

— Detaljer på hva de ulike nasjonene konkret gjør og hvor, må den respektive nasjon få anledning til å svare på, sier Gjesdal.

Også Sjøforsvaret var knappe i sine kommentarer knyttet til Kystvaktens aktivitet i området.

— Det er militær øvingsaktivitet i området. Men utover det kan jeg ikke gi deg noe mer, sier talsmann i Sjøforsvaret, orlogskaptein Michel Hayes.

Forsvaret har ikke gått ut med informasjon om øvingsaktiviteten i andre fora, såvidt Aldrimer.no har greidd å bringe på det rene.

Hangarskipgruppe

Den amerikanske hangarskipgruppen George H.W. Bush befinner seg for øyeblikket i Atlanterhavet, ifølge opplysninger Aldrimer.no sitter med. Hvor langt nord flåten har beveget seg i Atlanterhavet, er imidlertid uklart.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

HANGARSKIPGRUPPE: To amerikanske MH-60R Sea Hawk helikoptre flyr over missilkrysseren USS Leyte Gulf i Atlanterhavet tirsdag 16. august 2022. Missilkrysseren USS Leyte Gulf er en hyppig gjest i norske havner og er for øyeblikket en del av den amerikanske hangarskipgruppen George H.W. Bush, som dermed også befinner seg et sted i Atlanterhavet. Ingen ville lørdag opplyse om hvor langt nord hangarskipgruppen befinner seg. Foto: SAMUEL WAGNER/US NAVY

Aldrimer.no har gjort flere henvendelser til pressekontoret i US Navy. Disse henvendelsene er ikke besvart. Heller ikke norske militære talspersoner vil svare på spørsmål om den amerikanske hangarskipgruppen.

August er normalt høysesong for russisk militær øvingsaktivitet i nord i regi av Nordflåten. Det fører ofte til at Norge og NATO planlegger tilsvarende høy aktivitet for å kunne følge med på den russiske aktiviteten.

— Det har vært lavere aktivitet i nord fra russisk side i det siste, enn hva vi har vært vant til tidligere. Vi følger godt med og har god oversikt over all aktivitet i våre nærområder, sier FOHs talsmann Thomas Gjesdal.

Årsaken til den noe reduserte russiske militære aktiviteten i nord tilskrives krigen i Ukraina.

PS: Torsdag var også et C-130 Hercules transportfly innom Andøya. «Når det gjelder Hercules så er den dansk, og har et kort stopp på Andøya før de skal videre og etterforsyne en stasjon på Grønland», opplyste FOH samme dag.

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

Kjetil Stormark

Kjetil Stormark er en journalist, forfatter og redaktør med mer enn 30 års journalistisk fartstid. Hans spesialområder er forsvars- og sikkerhetspolitikk, Forsvaret, politiet, terrorangrepene 22. juli 2011 spesielt og terrorisme generelt, etterretning, ekstremisme og historiske forhold fra den kalde krigen. Han har gjennomført mange dokumentarprosjekter, både som bøker og filmer. Stormark blir mye brukt som kommentator på stoffområder han dekker. Stormark er tidligere PR-rådgiver i byrået JKL Oslo. Stormark var presseråd for den norske FN-delegasjonen i New York da Norge var medlem av Sikkerhetsrådet i 2001-2002.

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.