USATrump tar malariamedisin for å ikke bli syk

NTB19/05/20203 min

President Donald Trump sier han tar malariamedisinen hydroksyklorokin for å unngå symptomer om han skulle bli smittet av koronaviruset.

Trump sier han har tatt medisinen daglig i halvannen uke. Videre sier han at han testes for covid-19 daglig og at han ikke har noen symptomer.

— En pille hver dag

– Jeg tar en pille hver dag. Jeg tar det fordi jeg tror det er bra. Jeg har hørt mange bra fortellinger, sa Trump uten forvarsel da han møtte mediene for å snakke om krisen i den amerikanske restaurantbransjen som følge av virusutbruddet.

Det er ikke vitenskapelig bevist at hydroksyklorokin har effekt mot koronaviruset, men det er foretatt flere upubliserte studier, blant annet i Kina og Frankrike, uten de strenge kravene som stilles til utprøving av legemidler.

Disse testene antyder at klorokin kan redusere virusnivåene hos pasienter som har koronaviruset.

Spurte legen

– Du vil bli forundret over hvor mange som bruker dette, særlig folk som arbeider i førstelinje. Mange, mange tar det. Jeg tar det tilfeldigvis, sa Trump til pressefolkene og understreket at han bruker medisinen i samråd med legen i Det hvite hus, men at det var han selv som tok initiativ til bruken.

– Jeg spurte ham: «Hva synes du?» og han svarte: «Hvis du vil». Jeg sa da «Ja, det vil jeg», sa presidenten, som også fortalte at han tar pillen sammen med sinktilskudd.

Trump har ofte nedtonet alvorligheten av sykdommen og flere ganger nektet å bruke ansiktsmaske i strid med egne føderale regler. Han blir daglig testet for smitte, men nylig ble det kjent at pressesekretæren til visepresident Mike Pence hadde testet positivt for koronaviruset.

Bivirkninger

Hydroksyklorokin er en eldre malariamedisin og brukes i dag mot revmatisme, systemisk lupus og Sjøgrens syndrom.

Trump-administrasjonen godkjente tidligere i år at leger kan skrive ut resept på legemiddelet til behandling av covid-19-syke pasienter. Det amerikanske mattilsynet FDA har imidlertid advart mot bruken av legemiddelet for å forhindre eller behandle covid-19 og begrunnet det med faren for alvorlige bivirkninger som hjerterytmeforstyrrelser.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.