
VIKTIG KOMPETANSE: Kystjegerkommandoen innehar viktige egenskaper og stridskompetanse mener pensjonert viseadmiral Einar Skorgen. Foto: STINA NYMARK BREKKE/FORSVARET
Pensjonert viseadmiral Einar Skorgen, tidligere øverstkommanderende for Nord-Norge, sier Kystjegerkommandoen (KJK) har viktig stridskompetanse som Norge mangler. Han er også kritisk til «droneeventyret» og å satse alle pengene på de nye kampflyene.
Av RUNE S. ALEXANDERSEN
Einar Skorgen var øverstkommanderende for Nord-Norge fram til år 2000, da han gikk av med pensjon. Det som har skjedd med Forsvaret etter den tid, er han mindre glad for. På spørsmålet om framtida for Kystjegerkommandoen drar han et langt resonnement.
– Jeg gremmes
– Jeg sitter jo her og gremmes. Du må se Forsvaret som en total pakke, og akkurat i øyeblikket er det bare kaos hele greia. Hva departementet har tenkt å gjøre, hva de skal legge ned, og hva de skal beholde, synes å være noe i det blå. Det synes ikke som om det forsvarssjefen har foreslått, nødvendigvis blir lyttet til. Det som plager meg mest, det er at politikerne snart må begynne å definere hva som er målet med å ha et forsvar. Det må defineres på to–tre nivåer. Det må være en overordnet forsvarspolitisk struktur, og under den må det være et par nivåer til hvor du beskriver hvilke oppgaver du skal løse. Nå har forsvarssjefen gjort dette, men politikerne ser ikke ut til å ville diskutere dette.
– Politikerne snakker bare om penger?
– Pengene må du ta til slutt. Det de gjør nå, er å sette forsvarsgrenene opp mot hverandre. Heimevernet skal de legge ned. Hæren skal de legge ned. Det må være en forferdelig jobb å være forsvarssjef i dette kaoset. Hvis det primære er å ivareta våre interesser i våre nærområder og vårt fastland, har vi behov for alle fire forsvarsgrenene. Når det er sagt, mener jeg selvfølgelig at de ikke skal legge ned Kystjegerkommandoen, sier Skorgen.
Les også: Skal sikre mottak av allierte styrker
Les også: – KJK fungerer i kamp
Les også: Ordre: «Skal ikke konkludere»
– Mister viktig kompetanse
– Hvilken kompetanse vil Norge da eventuelt miste?
– Vi vil miste den kompetansen at du har kvalifisert operativt personell som kan drive krigføring i vårt nærkystområde. Det er en uhyre viktig del av den jobben Sjøforsvaret gjør. Riksveien går langs kysten, og ut- og innseilinger går langs kysten. Kystjegerkommandoen har en viktig oppgave i totalstrukturen.
– Men forsvarssjefen har jo selv foreslått å legge ned KJK i en ny forsvarsstruktur?
– Forsvarssjefen spiller sjakk han også. Jeg er sikker på at han egentlig kunne tenkt seg å beholde alt, bare han hadde fått penger til det. Kystjegerne, på lik linje med våre topp operative avdelinger, de har akkurat den kompetansen vi mangler. Kystjegerne har opprettholdt en relativt høy kvalitet, siden de har blitt brukt til andre oppgaver i utlandet, påpeker Skorgen.
– Droneeventyr henger ikke på greip
– Kan de erstattes med droner, ubemannede fly og overvåkingsfly?
– Det er eventyroppgaver disse dronene skal løse. Hvis du setter i gang et prosjekt, for eksempel bygger et fartøy, tar det i beste fall ti år før du har det operativt. For å utdanne en offiser fra han begynner på Sjøkrigsskolen til han er i stand til å løse operativt vanskelige oppgaver, tar det et minimum av ti år. Dronene har ikke kommet så langt. Det er lang tid fram dit. Det er greit at Forsvaret satser på det, men det de skal kutte ut, skal de kutte ut nå. Det henger ikke på greip dette droneeventyret, hvor de skal løse alle problemer ved hjelp av droner. Teknologisk tar det tid. La oss si at dronene vil være operative om ti–femten år. En ting er å demonstrere en drone for presse og offentligheten. Det er noe annet å bruke den i en situasjon hvor du har motstand. Planene henger ikke tidsmessig på greip, mener Skorgen.
Kritisk til jagerfly
Han er heller ikke spesielt tilhenger av å satse alle sparepengene på nye kampfly.
– Jeg må si at det finnes en del inkonsekvenser i at de skal ha 52 kampfly når de samtidig «legger ned» Hæren. Primært var Luftforsvaret støtte til landoperasjoner i gamle dager. Hvis kampflyene skal brukes til å skyte ned mennesker i Midtøsten og enda lenger sør, i Afrika, da er det jo greit. Men hvis det er for å ivareta sikkerheten i Nord-Norge og være til støtte for Hæren, da forstår jeg det ikke, sier Skorgen.
– Vi må definere oppgavene til Forsvaret vårt først, sånn at det går an å definere en ordentlig målsetting. Så kan man begynne å diskutere struktur og penger, sier Skorgen.
– Diskuterer du forsvarsspørsmål med dine tidligere kollegaer?
– Ja. Det er så trist at man nesten har lyst til å gråte. Vi er stort sett alle enige om det. Det er så trist at vi kommer gjerne til den konklusjonen at vi heller snakker om noe annet.
Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider. Dersom du ønsker å sikre deg komplett anonymitet – last ned TOR browser og gå inn på vår tipsplattform www.securileaks.org mens du er inne i TOR-browseren.