NorgeLover stridsvognavklaring i 2021

Leopard 2A4NO stridsvogner, tilhørende Stridsvognseskadron 2 i Panserbatataljonen, Brigade Nord, under øving på Fossmofeltet, i Troms 26. september 2018. Foto: OLE-SVERRE HAUGLI/FORSVARET
40 ÅR GAMLE STRIDSVOGNER: Hæren har i dag 40 år gamle Leopard 2A4NO-stridsvogner som er krevende å vedlikeholde og som gir dårlig kampkraft. Nå skal regjeringen snart ta stilling til hvilke stridsvogner som skal erstatte dem og hvor mange. Her stridsvogner tilhørende Stridsvognseskadron 2 i Panserbatataljonen, Brigade Nord, under øving på Fossmofeltet, i Troms 26. september 2018. Foto: OLE-SVERRE HAUGLI/FORSVARET

Regjeringen varsler at anskaffelsen av nye stridsvogner til Hæren skal avklares politisk i løpet av 2021. Valget står mellom tyske Leopard 2A7V og sørkoreanske K2 Black Panther. Det er også uavklart hvor mange nye stridsvogner Forsvaret får.

kjetil@aldrimer.no

Hærens nåværende Leopard 1 og Leopard 2A4-stridsvogner er over 40 år gamle og svært krevende å holde i drift. De gir også dårlig kampevne og beskyttelse i strid mot dagens generasjon stridsvogner som Hæren kan komme til å møte i strid i en mulig framtidig konflikt.

Uenighet om tidspunkt

Det er derfor politisk enighet om at det er nødvendig å kjøpe nye stridsvogner. Men anskaffelsesprosjektet er blitt utsatt gjentatte ganger. Mens opposisjonen lenge har ønsket å kjøpe nye stridsvogner umiddelbart, ønsker ikke statsminister Erna Solberg og den sittende regjeringen å bruke penger på nye stridsvogner før etter 2025.

Hærmiljøet har lenge vært bekymret for at dette kan føre til at Norge havner lenger bak i køen av nasjoner som ønsker å kjøpe nye stridsvogner. Kampkraften i Hæren er sterkt svekket som en følge av at Hærens stridsvogner er gamle og utdaterte.

AVKLARING I 2021: Statssekretær Tone Skogen i Forsvarsdepartementet. Foto: FD

Statssekretær Tone Skogen i Forsvarsdepartementet varsler at regjeringen tar sikte på å avklare anskaffelsen til neste år.

— Dette prosjektet er planlagt lagt frem for Stortinget i 2021, sier statssekretæren til Aldrimer.no.

— Det er gjennomført konseptvalgutredning og ekstern kvalitetssikring nummer 1. Det vurderes for tiden flere alternativer både når det gjelder antall vogner, type og kapasitet, sier Tone Skogen. Uttalelsene formidles til Aldrimer.no i en e-post fra fagdirektør Kåre Helland-Olsen ved kommunikasjonsenheten i Forsvarsdepartementet.

Samarbeid eller konkurranse

Etter hva Aldrimer.no forstår, vil Forsvarsmateriell (FMA) og Forsvarsdepartementet i løpet av kort tid avklare om det videre arbeidet med anskaffelsen skal gjennomføres som en anbuds- og priskonkurranse eller som et strategisk samarbeid med en av leverandørene. Dette vil trolig skje i løpet av de to-tre neste ukene.

Dette bekrefter statssekretær Tone Skogen, dog uten å kommentere at avklaringen er nært forestående.

— Det vurderes også bilateralt samarbeid og/eller konkurranse. Flere detaljer rundt dette må vi måtte komme tilbake til etterhvert som prosjektet skrider frem, uttaler Skogen.

Hard kritikk

Aldrimer.no har tidligere omtalt at Forsvarsdepartementet lenge har sittet på et beslutningsgrunnlag. En offiser som da arbeidet med anskaffelsen fortalte i september 2018 at de stadige forsinkelsene av anskaffelsen bar preg av bevisst politisk trenering.

Les mer: — Regjering feilinformerer om stridsvogner

Les mer: Kunne kjøpt stridsvogner på kreditt

Les mer: Norske stridsvogner kanonføde for Russland

Les mer: Norge kan få problemer med NATO-oppdrag

Les mer: Regjeringens løsning minst 1 mrd. dyrere

Les mer: FD: Vil rokke ved 20-årskalkyler

Les mer: Mener Forsvarsstaben feilinformerer

Kostnad: 12-15 mrd.

Valget står mellom de to stridsvognene K-2 Black Panther, som produseres av sørkoreanske Hyundai Rotem, og Leopard 2A7V fra den tyske produsenten Krauss-Maffei Wegmann (KMW).

Begge leverandørene skal allerede ha levert pristilbud eller -antydninger til Forsvarsmateriell (FMA).

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

FAVORITTEN: Hærens foretrukne alternativ til ny stridsvogn, er tyske Leopard 2A7. Det er denne stridsvognen Norges nærstående allierte har, og den er en videreføring og mer moderne versjon av den stridsvognen som Forsvaret allerede har. Foto: KMWEG.COM

Forsvarskilder antyder overfor Aldrimer.no at anskaffelsen kan komme til å beløpe seg til et sted mellom 12 og 15 milliarder kroner. Dette tallet inkluderer imidlertid alle levetidskostnadene, opplyses det.

— Leopard 2A7V vil være noe dyrere å anskaffe, men billigere totalt sett i løpet av levetiden. K2 Black Panther vil være billigere å anskaffe, men totalt sett dyrere å drifte i løpet av levetiden, hevder en forsvarskilde overfor Aldrimer.no.

Vil ha 84

Nåværende sjef for Hæren, påtroppende forsvarssjef Eirik Kristoffersen, har tidligere uttalt at Hæren trenger 84 nye stridsvogner.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

OUTSIDER: Outsideren i diskusjonen om hvilken type stridsvogn Norge skal velge til Hæren er sørkoreanske K2 Black panther, som produseres av Hyundai Rotem. Foto: HYUNDAI ROTEM

Uttalelsene kom i et intervju med Aftenposten i forbindelse med hærkonferansen Army Summit 17. september i fjor. Da hadde Kristoffersen vært sjef for Hæren i bare tre uker. I tallet på 84 nye stridsvogner, inkluderte hærsjefen oppgradering av 36 nåværende Leopard 2A4-stridsvogner som er i bruk i Panserbataljonen (PBN) og Telemark Bataljon (TMBN) i dag.

Overfor deltakerne på Army Summit advarte Kristoffersen mot at en for svak hær vil føre til at beslutningen om å bruke krigsmakt eller ikke i en krisesituasjon på norsk jord kan ende opp med å bli tatt av andre enn den norske regjeringen.

– Hæren har i dag en svært beskjeden størrelse. Et alternativ er å overlate til andre å dekke opp for norske militære mangler. Men det vil redusere norske myndigheters evne til selv å ta avgjørelser om det skulle være aktuelt å bruke militærmakt, sa generalmajoren.

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

Kjetil Stormark

Kjetil Stormark er en journalist, forfatter og redaktør med mer enn 30 års journalistisk fartstid. Hans spesialområder er forsvars- og sikkerhetspolitikk, Forsvaret, politiet, terrorangrepene 22. juli 2011 spesielt og terrorisme generelt, etterretning, ekstremisme og historiske forhold fra den kalde krigen. Han har gjennomført mange dokumentarprosjekter, både som bøker og filmer. Stormark blir mye brukt som kommentator på stoffområder han dekker. Stormark er tidligere PR-rådgiver i byrået JKL Oslo. Stormark var presseråd for den norske FN-delegasjonen i New York da Norge var medlem av Sikkerhetsrådet i 2001-2002.

5 comments

 • Øyvind Isachsen

  15/05/2020 at 13:17

  Nå snakker vi 🙂

  Reply

 • Sindre Bertin Pedersen

  15/05/2020 at 18:56

  Det er ikke noe å diskutere kjøp leopard2a7 den beste stridsvogn som erstatter leopard2a4

  Reply

 • Kjell Harry Reberg

  16/05/2020 at 13:20

  Håper inderlig de kjøper inn stort nok antall. Dobbelt så mange som de har i dag. Opp mot 100 stk. Ble bla. skuffet ang. antall artillerivogner som ble kjøpt; kun 24 stk

  Reply

 • Freddy

  16/05/2020 at 17:19

  Kjøp Leopard! Og kjøp mange!

  Det vil kanskje koste litt, men frihet er ikke gratis!

  Forsvar og sikkerhet er statens ansvar nr. 1!

  Reply

 • annonym

  17/02/2021 at 14:25

  leopard 2a7 vil mest bli den nye norske mbt for den er litte i kost for den bare oppgraderer våre gamle 2a4no-er med en ny kanon nytt system og bedre pansring hvis vi velger k2 hva er det vi gjør vi må sette helt nye trenings programmer den blir 2 milliarder kroner for og bare kjøpe den ut en noe reserve bitter og mer div. kjøp leo 2a7 for den har bedre kostnader og den hvil bli billigere en k2 i sin levetid enn k2-ens med reserve deler til leo-en

  Reply

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.