
KRIGENS FOLKERETT: Røde Kors er bekymret over at stadig færre norske soldater får opplæring i og behersker krigens folkerett, som gir regler for hvordan man opptrer i strid. Bare 68 prosent av soldatene som deltok i en ny undersøkelse svarte at de hadde fått opplæring i krigens folkerett. Her fra Forsvarets opptak og seleksjon vinter 2018. Bildet er tatt på Sessvollmoen 11. desember 2018. Foto: MAGNUS ALEXANDER THOR/FORSVARET
Stadig færre norske soldater har gjennomgått opplæring om krigens folkerett, viser en ny undersøkelse. Røde Kors er bekymret over resultatene.
«Soldatundersøkelsen 2018 – regler i krig», som er utført av Røde Kors, tar for seg soldaters kunnskap og holdninger til krigens folkerett.
I 2013 svarte 95 prosent av de spurte at de hadde gjennomgått opplæring i krigens regler, mens andelen i 2018 hadde gått ned til 68 prosent. Ettersom over 80 prosent av de spurte mener folkerett er relevant for deres tjeneste, er en av undersøkelsenes konklusjoner at denne utviklingen er uheldig.
Etter undersøkelsen i 2013 ble det rettet oppmerksomhet mot manglende trening eller øvelser som berører regler om folkerett og sivile. Tall fra den ferske undersøkelsen viser at 18 prosent aldri trener på temaer relatert til krigens folkerett som en del av feltøvelser, mens 48 prosent sier de sjelden gjør det.
– Veldig alvorlig
Resultatene bekymrer generalsekretær Bernt G. Apeland i Norges Røde Kors.
– Røde Kors er svært bekymret over det lave kunnskapsnivået om krigens folkerett. Vi må kunne forvente at norske soldater kan dette langt bedre, sier Apeland til NTB.
Han minner om at Norge har en plikt etter Genèvekonvensjonene til å gi soldater opplæring i krigens folkerett.
– Vi mener det er veldig alvorlig at kun 68 prosent svarer at de har fått opplæring i krigens folkerett, sammenlignet med 95 prosent ved forrige undersøkelse i 2013, sier Apeland.
(Artikkelen fortsetter under faktaboksen.)
FAKTA OM SOLDATUNDERSØKELSEN 2018
- I samarbeid med Forsvaret og Forsvarsdepartementet har Røde Kors utført uavhengige undersøkelser av soldatenes kunnskapsnivå om krigens folkerett i 2004, 2009, 2013 og 2018.
- Mellom desember 2018 og januar 2019 fylte 572 soldater ut spørreskjemaet. Utvalget er ikke representativt for norske styrker generelt, kun for de utvalgte avdelingene.
- Generelt har kunnskapen gått ned fra 71 prosent korrekt i 2013 til 65 prosent i 2018 på alle sammenlignbare spørsmål.
- Flertallet av de spurte svarte feil på spørsmålet om man kan nekte en krigsfange å kontakte slektningene sine.
- Andelen som svarer korrekt på spørsmålet om når reglene i Genèvekonvensjonene gjelder, går betydelig ned fra 46 prosent i 2013 til 37 prosent i 2018. 51 prosent av offiserene svarer korrekt, mot 30 prosent av dem som er i førstegangstjeneste.
- 35 prosent vet ikke at det er forbudt for norske styrker å bruke klasevåpen, mens 46 prosent vet ikke at det er forbudt å bruke antipersonellminer.
- 39 prosent av dem som har tjenestegjort i Afghanistan, svarer feil på spørsmålet om en opprører som tas til fange i en væpnet konflikt, er en krigsfange.
- 23 prosent av de spurte svarer feil når det stilles spørsmål om det er tillatt å torturere krigsfanger eller internerte.
Kilde: Soldatundersøkelsen 2018 – regler i krig
Innenfor Sjøforsvaret har desidert flest fått opplæring – 97 prosent svarer at de har gjennomført trening eller øvelser. I tillegg har alle som har tjenestegjort i Afghanistan, fått opplæring i folkerett.
Ett av hovedfunnene i undersøkelsen viser at alle opplæringstilbud har bedret seg en del siden 2013. Dette kommer fram ved at mellom 12 og 28 prosent av de spurte sier at de har et godt inntrykk av opplæringstilbudet, mens mellom 39 og 62 prosent har et middels inntrykk.
Erfarne vet mer
Regler i krig skal hindre og lindre nød, spesielt for sivilbefolkningen, fanger og helsepersonell. Røde Kors har utført uavhengige undersøkelser av soldatenes kunnskapsnivå i 2004, 2009, 2013 og 2018. Utvalget omfatter Hæren, Sjøforsvaret og Luftforsvaret.
Går man dypere i tallene, finner man at de som har tjenestegjort i internasjonale operasjoner, gjennomsnittlig har høyere andel riktige svar enn dem som ikke har det. Det er befal og offiserer som i snitt svarer best, fulgt av grenaderer og soldater i førstegangstjeneste.
Soldater viser best kunnskap om fiendens stridende, mens kunnskapsnivået er dårligst om nettopp internasjonal rett, viser funnene i undersøkelsen.
Rundt halvparten av de spurte kjenner ikke til manualen for krigens folkerett, som er utgitt av forsvarssjefen.
(©NTB)
***
Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider. Dersom du ønsker å sikre deg komplett anonymitet – last ned TOR browser og gå inn på vår tipsplattform www.securileaks.org mens du er inne i TOR-browseren.
Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.