
RSB GROUP: Russiske private militære kontraktører får forskere og eksperter til å oppfordre til økt oppmerksomhet rundt faren ved at slike grupper kan bli benyttet i Norge. Foto: RSB
Russiske private militære sikkerhetsselskaper er blitt storindustri. Norge bør være forberedt, slår forskningsrapport fra Forsvarets Forskningsinstitutt fast.
Av ERIK HATTREM / post@aldrimer.no
Det russiske private militære sikkerhetsselskapet Wagner er en velkjente operatør i tjeneste for den syriske diktatoren Bashar al-Assad. Amerikanske Blackwater ble verdenskjent etter massakren av irakiske sivile i 2007. Nå har forskerne Tor Bukkvoll og Åse Gilje Østensen laget en rapport for Forsvarets forskningsinstitutt og sett på hvordan Norge og Europas sikkerhet kan trues ved bruk av slike selskaper.
I rapporten skriver de at private militære sikkerhetsselskaper nå er blitt instrumentelle i moderne krigføring.
– Jeg har fulgt med på aktiviteten til denne typen selskaper siden 2003. Da de vestlige. Men jeg ble nysgjerrig på også de russiske, og har funnet ut at de har operert siden 1990-tallet. Så jeg begynte å se inn på aktiviteten de hadde på blant annet Facebook og fikk lyst å forske i dette. Da kontaktet jeg Tor Bukkvoll ved FFI og la fram ideen. Han snakker russisk og det gjorde også kildearbeidet lettere, sier Åse Gilje Østensen til Aldrimer.no.

FERSK RAPPORT: Russland har en egen industri med private militære som kan true sikkerheten på hjemmebane. Forsker Åse Gilje Østensen har doktorgrad i sammenlignende politikk og jobber som forsker ved Sjøkrigsskolen. Foto: PRIVAT
Stille i båten
Hvordan Norge er forberedt på å håndtere slike selskaper, sier rapporten lite om. Og det er det en årsak bak.
– Jeg har kontaktet norske myndigheter på mange plan for å kartlegge hvordan de skal håndtere bruk av slike selskaper i Norge. Der møtte jeg en betongvegg og føler de sitter på gjerdet eller stille i båten til man er helt nødt å handle. I mellomtida observeres hva andre gjør, sier Åse Gilje Østensen.
Gilje Østensen har gjennom utarbeiding av rapporten «Russian Use of Private Military and Security
Companies – the implications for European and Norwegian Security» kommet fram til at det nødvendigvis ikke er noen helt klar linje mellom disse selskapene og Kreml.
– Det er en blanding av kommersielle og statlige militære jobber og det kan se ut som om de slår to fluer i ett smekk. Det er også sannsynlig at de kommersielle jobbene er klarerte med GRU, sier hun.
Dette må NATO være forberedt på
Når det kommer til bruk av private militære sikkerhetsselskaper i en tenkt konflikt i Norge, bemerker rapporten at selskaper som Wagner i Syria opptrer på bataljons størrelse men at det er utenkelig i Europa og mot NATIO-land som Norge.
«Russland vil nok bruke regulære styrker. Selv om man ikke kan utelukke bruken av private militære styrker for å øke kampkraften i noen tilfeller hvor Russland opplever lange strekk mellom styrkeplasseringene.» Står det å lese i rapporten.
Rapporten konkluderer med at private militære styrker vil ha størst verdi for Russland i en oppbyggende periode mot en væpnet konflikt i Norge. Det europeiske land må være observante på i framtida, er ifølge Bukkvoll og Østensen:
- Begrenset bruk av makt hvor det ikke er viktig å vise hvem avsenderen er.
- Undergravning og villedelse på vegne av den russiske stat.
- Begrenset maktbruk og undergraving satt i system sammen med regulære styrker rett før en væpnet konflikt.
- Dekkoperasjoner for statlige russiske styrker.
- Fiendtlige handlinger utført av private militære på egen hånd med hentyding om at det er gjort for å glede russiske styresmakter.
Russland har en liten, men potent industri av private militære som kan mobiliseres for å skade Russlands fiender, avslutter rapporten.
***
Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider. Dersom du ønsker å sikre deg komplett anonymitet – last ned TOR browser og gå inn på vår tipsplattform www.securileaks.org mens du er inne i TOR-browseren.
Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her