Norge— Pandemien har gitt mindre HV-trening

Sjef HV, generalmajor Elisabeth Michelsen og politiet er med innsatsstyrke Grebe på forberedelser til grenseoppdrag under pandemien 18. november 2021. Foto: MADELEINE SKOGSTAD/FORSVARET
OPERATIV EVNE: Å holde Heimevernet best mulig trent og utrustet er sjef HV-sjefens viktigste oppdrag. Her nåværende sjef HV, generalmajor Elisabeth Michelsen, med politiet og innsatsstyrke Grebe på forberedelser til grenseoppdrag under pandemien 18. november i fjor. Foto: MADELEINE SKOGSTAD/FORSVARET

— Sjef Heimevernets viktigste prioritet er å sørge for at Heimevernet er best mulig trent og utrustet, sier HVs kommunikasjonssjef, oberstløytnant Per Gunnar Grosberghaugen.

Av KJETIL STORMARK / kjetil@aldrimer.no

— Derfor er det ikke en prioritet at Heimevernet skal bli større, men at vi bruker ressursene på at det heimevernet vi faktisk har er beredskapsklart, skriver kommunikasjonssjefen i en e-post til Aldrimer.no som svar på den harde kritikken og bekymringen fra HVs egne mannskaper.

Les mer: HV-personell slår alarm: — HV er døende

Aldrimer.no skrev torsdag at Heimevernet i dag står på «gult nivå» og ikke er fullt ut operativt og klar til strid.

Les mer: HV på «gult nivå»: Mindre trening og kan «miste» soldater

HVs innsatsstyrker har også fått ytterligere nedtrekk i sin årlige treningsmengde og mangler både ammunisjon og viktig utstyr.

Les mer: Over 2000 HV-soldater må vente på trening

Les mer: Alvorlig ammunisjonsmangel i Heimevernet

Strammere driftsbudsjett

«Heimevernets avdelinger øver og trener innenfor rammen av de ressurser Heimevernet er tildelt. Planlagt økonomisk tildeling for Heimevernet følger en stabil, flat bane», insisterer likevel HVs kommunikasjonssjef.

Kommunikasjonssjef i HV, oberstløytnant Per Gunnar Grosberghaugen. Foto: FORSVARET

Han erkjenner imidlertid at driftsbudsjettet til Heimevernet blir stadig strammere og at dette går utover muligheten for trening og øving.

«Det er en økning i faste kostnader (EBA (herunder husleie, red.anm), materiell etc.) som påvirker handlingsrommet for variable kostnader (trening, øving mm.). Ressursdialogen i Forsvaret er en kontinuerlig prosess som ender opp i årlige budsjettildelinger», skriver Grosberghaugen.

Grensekontroll

Gjennom pandemien har dessuten Heimevernets soldater bistått politiet med grensekontroll. Dette har vært et tidkrevende og omfattende oppdrag, som bare delvis er blitt kompensert økonomisk, forteller ulike HV-kilder.

«Heimevernets trening og øving har blitt påvirket av pandemien. Vi har totalt sett øvd mindre det siste halvannet året, enn planlagt. Men øvingsvirksomheten er tatt opp igjen for fullt og siden sommeren har 26 000 heimevernssoldater gjennomført sin årlige trening», skriver HVs kommunikasjonssjef.

Ifølge Heimevernet har HVs soldater bistått politiet med nærmere 70.000 soldatdøgn under pandemien så langt. Dette til støtte for politiet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

BISTAND PÅ GRENSEN: HV-soldater fra Oslofjord heimevernsdistrikt-01 bistår politiet og tollere med grensekontroll på Svinesund 1. april 2020. Foto: HELENE SOFIE THORKILDSEN/FORSVARET

Ifølge HV blir kostnadene forbundet med grenseoppdraget «dekket av Justisdepartementet».

Avviser å kommentere

Oberstløytnant Per Gunnar Grosberghaugen vil ikke kommentere operativ status eller oppfyllingsgrad i styrkestrukturen, som ifølge politiske vedtak skal være på 37000 soldater i områdestrukturen og 3000 soldater i innsatsstyrkene. I dag er det bare rundt 2500 soldater i innsatsstyrkene, forteller ulike HV-kilder.

«Heimevernet går ikke ut med konkret informasjon om oppfyllingsgrad på vår styrkestruktur. Som tidligere beskrevet så er oppfyllingsgraden i vår styrkestruktur pr i dag vurdert som god. Oppfyllingsgraden i Heimevernets innsatstyrker er stabil og har ligget på samme nivå i mange nivå, med en liten økning i år», skriver oberstløytnanten til Aldrimer.no.

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

Kjetil Stormark

Kjetil Stormark er en journalist, forfatter og redaktør med mer enn 30 års journalistisk fartstid. Hans spesialområder er forsvars- og sikkerhetspolitikk, Forsvaret, politiet, terrorangrepene 22. juli 2011 spesielt og terrorisme generelt, etterretning, ekstremisme og historiske forhold fra den kalde krigen. Han har gjennomført mange dokumentarprosjekter, både som bøker og filmer. Stormark blir mye brukt som kommentator på stoffområder han dekker. Stormark er tidligere PR-rådgiver i byrået JKL Oslo. Stormark var presseråd for den norske FN-delegasjonen i New York da Norge var medlem av Sikkerhetsrådet i 2001-2002.

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.