NorgeHV-personell slår alarm: — HV er døende

Tropps-sersjantene fra HV-01 hadde 28. mars 2019 kurs på Rygge flystasjon for å bedre lederskapskompetansen deres. Foto: SUNNIVA SKARSVÅG/FORSVARET
KRISESTEMNING: HV-soldater og befal er sterkt bekymret for Heimevernets framtid. Trange budsjetter, færre soldater, redusert treningsmengde, manglende tilgang på ammunisjon og nødvendig utstyr preger hverdagen. Her soldater fra Sogn HV område i HV-02 på øvelse i Oslo 18. september i år. Foto: TORBJØRN KJOSVOLD/FORSVARET

Befal og annet personell i Heimevernet slår alarm om stadig fallende treningsmengde, mangel på utstyr og ammunisjon. — HV er i fritt fall. Det er jo knapt penger til trening, sier et befal fra HVs innsatsstyrker.

Av KJETIL STORMARK / kjetil@aldrimer.no

Heimevernets 12 innsatstyrker er den «spisse enden» i HV. De som er best trent og skal være førstelinje i forsvaret av Norge, etter at HV for mange år siden overtok ansvaret for territorialforsvaret av Norge.

Aldrimer.no har snakket med flere kilder som har ulike roller i Heimevernet i dag, på forskjellige nivåer. Kildene befinner seg både på strategisk, operativt og taktisk nivå.

Alle tegner et ganske svart bilde av situasjonen.

Ingen av dem vil stå åpent fram, fordi de ikke har myndighet eller godkjenning til å uttale seg.

Les mer: HV på «gult nivå»: Mindre trening og kan «miste» soldater

«I fritt fall»

— HV er døende. Vi lever i dag på restene av mob-hæren. HV er i fritt fall. Det er jo knapt penger til trening, sier et befal med lang fartstid fra innsatsstyrkene. Han er kraftig demotivert etter at sjefen for Heimevernet, generalmajor Elisabeth Michelsen, nylig besluttet at soldater i innsatsstyrkene framover bare skal få ti dager med trening hvert år, mens befal skal få 15 dager. Dette er en reduksjon med fem dager per år for begge kategorier personell.

Kommunikasjonssjefen i Heimevernet, oberstløytnant Per Gunnar Grosberghaugen, går imidlertid i rette med en del av opplysningene og vurderingene til eget personell (se lenke til egen sak nedenfor).

Les mer: — Pandemien har gitt mindre HV-trening

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

FÅR STERK KRITIKK: Sjef Heimevernet, generalmajor Elisabeth Michelsen, får sterk kritikk for at hun mener det er et akseptabelt treningsnivå at innsatsstyrkene i HV bare skal trene 10 dager hvert år. Befalet får 15 dager. Foto: MADELEINE SKOGSTAD/FORSVARET

— Generalen er ikke interessert i oss i i-styrkene, sier kilden og legger til:

— Hun har satt ti dager som et akseptabelt nivå for soldatene i innsatsstyrkene. Det er ned 15 dager siden 2016.

Det vervede personellet som tjenestegjør i innsatsstyrkene har i sine kontrakter at de skal få inntil 30 dagers trening hvert år.

Har slått alarm

En annen HV-kilde, som er sentralt plassert i HVs organisasjon, forteller at det er slått alarm internt.

— Innsatsstyrkesjefene har kommunisert oppover at dette vil bety kompetansetap for innsatsstyrkene. Det er ikke mulig å vedlikeholde ferdighetene med så få øvingsdager, forteller kilden.

Flere kilder bekrefter, uavhengig av hverandre, at operativ status for Heimevernet i dag er at man står på såkalt «gult nivå», der fargene som benyttes betyr det samme som et trafikklys. Grønt betyr at alt er ok. Rødt betyr full stopp, at HV er ikke er operativt lenger.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

KOMPETANSETAP: Ytterligere redusert treningsmengde vil bety kompetansetap for innsatsstyrkene i Heimevernet. Her HV-soldater fra innsatsstyrken Derby i Oslo og Akershus HV-distrikt 02 under trening på Akershus festning i Oslo. Foto: TORBJØRN KJOSVOLD/FORSVARET

— Hva er egentlig operativ status? Er HV i dag non-op (ikke operativt)?

— Hadde jeg vært sjef ville jeg satt oss på rødt nivå. HV-soldater som skyter 50 skudd i året bør ikke ha våpen. De er farlige for seg selv og andre. Det som vel er den reelle situasjonen er at Heimevernet i dag er non-op, svarer en HV-kilde.

Store mangler

Aldrimer.no har tidligere avdekket at HV er rammet av alvorlig ammunisjonsmangel.

I tillegg mangler det utstyr for å kunne utstyre soldater som skal inn til førstegangstjeneste. Omtrent halvparten av de rundt 8000 vernepliktige hvert år blir normalt overført til HV hvert år. I 2022 er det usikkert om HV vil kunne få det styrketilskuddet.

Les mer: Alvorlig ammunisjonsmangel i Heimevernet

Les mer: Over 2000 HV-soldater må vente på trening

Noen mangler er mer kritiske enn andre.

— Vi kan ikke slåss uten ammo eller feltstøvler. Det trengs materiell, sier en HV-kilde.

— Det blir en trist krig for Norges del dersom det oppstår en reell konflikt?

— Den utfordringen har sjefene polert over. Er det ikke ammo kan vi bare gå hjem, svarer kilden.

— Pill råtten

Innsatsstyrkene utgjør i dag rundt 2500 personer, 500 færre enn hva politikerne har bestemt. Dette vil ikke Heimevernet offisielt kommentere.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

UVISS FRAMTID: Heimevernets framtid er uviss. Betydelige deler av HV-strukturen får lite trening. Her fra da områdesjefene i Oslofjord heimevernsdistrikt (HV-01) trente på stridsteknikk og skyting under en øvelse 19. og 20. januar 2017. Foto: HANS KRISTIAN BERGAN/FORSVARET

Det politiske måltallet for områdestrukturen i HV er på rundt 37.000 soldater.

Men her er det betydelige deler av strukturen som får ekstremt lite eller ingen trening overhodet.

Utstyrsnivået er også svært lavt, og kampkraften deretter.

— Områdestrukturen er pill råtten, sier en HV-kilde rett ut.

Men det frister enda mindre å gå tilbake til ordinær tjeneste i Forsvaret.

— Høyre har rett og slett ødelagt arbeidsmiljøet i Forsvaret. Skal mye til for at jeg går tilbake til enorme mengder overtid og stadig færre goder. Folk er slitne, konstaterer en befalingsmann fra en av HVs innsatsstyrker.

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

Kjetil Stormark

Kjetil Stormark er en journalist, forfatter og redaktør med mer enn 30 års journalistisk fartstid. Hans spesialområder er forsvars- og sikkerhetspolitikk, Forsvaret, politiet, terrorangrepene 22. juli 2011 spesielt og terrorisme generelt, etterretning, ekstremisme og historiske forhold fra den kalde krigen. Han har gjennomført mange dokumentarprosjekter, både som bøker og filmer. Stormark blir mye brukt som kommentator på stoffområder han dekker. Stormark er tidligere PR-rådgiver i byrået JKL Oslo. Stormark var presseråd for den norske FN-delegasjonen i New York da Norge var medlem av Sikkerhetsrådet i 2001-2002.

3 comments

 • olav bøe

  11/11/2021 at 14:59

  HV er dessverre nå ca 60.000 soldater færre enn for 40 år siden. Trist med tanke på at Norge er et typisk «geriljaland» –naturmessig. Skoger og fjell med titusenvis hytter velegnet for oppbevaring av forsyninger ,mat og HV-soldater som kan gjøre livet surt for en invasjonshær som i stor grad må følge asfalterte veier .Få dager etter en invasjon vil militære flyplasser være grushauger og de svindyre F35 ubrukelige, sålenge de er samlet på et par flyplasser. Og da er det antall støvler på bakken og fotsoldatenes evne til lokal motstand og kjennskap til terrenget som teller. Hvis ordet totalforsvar skal ha mening – må HV raskest mulig tilbake til gammelt nivå og utstyres med antitank- og lett antiluftskyts og det må bygges lokale lagre av militært utstyr og proviant over hele landet. Olav Bøe Pensj journ

  Reply

 • HV-mann og lokaljournalist.

  22/11/2021 at 16:45

  God og alarmerende artikkel. Likevel veldig spesielt at den ene Innsatsstyrkesjefen på slutten av artikkelen legger skylden på partiet Høyre. Arbeiderpartiet løftet ikke en finger for situasjonen når forsvarets langtidsplan ble vedtatt. Her er i praksis alle partier like gode/dårlige. Poenget er at forsvarslederne må tørre å si klart ifra oppover. Politikerne på Stortinget er _ikke_ opplyst over situasjonen.

  Reply

  • Ola Mosberg

   31/01/2022 at 13:07

   Nå er det jo Høyre som styrte de siste 8 årene og det er under Høyre HV har blitt reduser til null og nix samt at budsjettene er så nedpinte at det er ikke penger til hverken øvelser eller oppkledning. Høyre klarte også å få nedlagt SHV. må si vi har mye å takke det partiet for.

   Reply

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.