NorgeRegjeringen: Alle i Staten skal få jobbe til de blir 70

Ny sjef Hæren generalmajor Eirik Kristoffersen innsatt på Rusta leir i Bardufoss. Etter at generalmajor Odin Johannessen har sittet i stillingen i fire år. Foto: FREDERIK RINGNES/FORSVARET
LENGER TJENESTETID: Forsvarssjefer blir i dag pensjonister når de fyller 60 år. Men regjeringen ønsker å endre på reglene for særaldersgrenser for ansatte i Staten. Det kan gi store endringer for Forsvaret. Her forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen som går av for 60-årsgrensen senere i år. Foto: TORBJØRN KJOSVOLD/FORSVARET

Regjeringen vil oppheve plikten til at statsansatte må slutte ved oppnådd særaldersgrense og vil la dem som ønsker det, jobbe til de blir 70 år.

Av KJETIL STORMARK og NTB / kjetil@aldrimer.no

Forslaget, dersom det blir vedtatt, vil få store konsekvenser for militært personell i Forsvaret, som i dag har særaldersgrense på 60 år.

Påtroppende forsvarssjef og nåv. sjef Hæren, generalmajor Eirik Kristoffersen. Foto: FREDERIK RINGNES/FORSVARET

I teorien kan dette føre til at nytilsatt forsvarssjef, Eirik Kristoffersen (51) får en eksepsjonelt lang tjenesteperiode, dersom han og den til enhver tid sittende regjering ønsker det. Kristoffersen tiltrer som ny forsvarssjef i august.

Den varslede regelendringen vil trolig også få konsekvenser for den betente striden rundt innføringen av 63 års særaldersgrense for driftsmannskapene på E-tjenestens fartøyer Marjata og Eger.

Millionforlik

Regjeringsadvokaten inngikk på vegne av E-tjenesten for få dager siden et forlik med en tidligere kaptein på Eger, som fikk 1,8 millioner kroner i erstatning etter at han ble tvunget til å slutte i stillingen da han fylte 63 år.

Les mer: Millionforlik med eks-kaptein på «spionskip»

Hver femte statsansatte har i dag en særaldersgrense på enten 60, 63 eller 65 år.

Men nå ønsker regjeringen å fjerne disse aldersgrensene og har sendt forslaget ut på høring, meldte TV 2 tirsdag.

VIL ENDRE: Torbjørn Røe Isaksen.

– I dag er det veldig mange ansatte som blir tvunget ut i pensjon, mens de egentlig føler at de har lyst og kapasitet til å fortsette å jobbe. Det skal de nå få lov til, hvis de vi. Dermed kan de som ønsker å gå av, gjøre det, samtidig som de som er motiverte til å jobbe lenger, kan fortsette, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Må fylle andre krav

På sin Facebook-side utdypet statsråden dette nærmere.

«I dag har vi et regelverk som tvinger folk ut av jobb i yrker som har særaldersgrense. Det betyr for eksempel at en politimann må gå av ved 60 år, uavhengig av om han/hun vil eller ei. Friske, raske og oppegående arbeidstakere får rett og slett beskjed om å slutte, selv de fortsatt har lyst til å jobbe», skrev Isaksen og la til:

«Nå foreslår vi å endre regelverket. Du skal fortsatt kunne gå av ved særaldersgrensen om du vil, men de som ønsker skal få lov til å jobbe videre dersom de fyller alle andre krav til stillingen.»

Mange berøres

Om lag 10–15 prosent av ansatte i staten, 30 prosent i kommunene og 50 prosent i helseforetakene har særaldersgrenser i dag.

Utover ansatte i Forsvaret, er det ansatte i politiet, brannfolk og helsepersonell som er de største yrkesgruppene som omfattes.

Forslaget innebærer ikke at de som velger å jobbe til de er 70 år, får mer i pensjon. De nåværende pensjonsreglene bli uendret.

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

Kjetil Stormark

Kjetil Stormark er en journalist, forfatter og redaktør med mer enn 30 års journalistisk fartstid. Hans spesialområder er forsvars- og sikkerhetspolitikk, Forsvaret, politiet, terrorangrepene 22. juli 2011 spesielt og terrorisme generelt, etterretning, ekstremisme og historiske forhold fra den kalde krigen. Han har gjennomført mange dokumentarprosjekter, både som bøker og filmer. Stormark blir mye brukt som kommentator på stoffområder han dekker. Stormark er tidligere PR-rådgiver i byrået JKL Oslo. Stormark var presseråd for den norske FN-delegasjonen i New York da Norge var medlem av Sikkerhetsrådet i 2001-2002.

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.