Etter kritiske spørsmål om hvilken arbeidsgiveravgift Etterretningstjenesten har betalt for 100 ansatte, varsler tjenesten at Fartøykontoret skal flyttes. Det er dette kontoret som står for driften av «spionskipene» MS Marjata og MS Eger. Til neste år skal det flyttes fra Kirkenes til Harstad, der begge fartøyene lenge har hatt hjemmehavn.
kjetil@aldrimer.no
Opplysningene fremgår i et tilsvar fra kommunikasjonssjef Ingrid Dåsnes i Forsvarsdepartementet (FD), som Aldrimer.no publiserte torsdag kveld.
«Fra neste år av flytter E-tjenesten hjemmehavn til Harstad, og da blir også fartøykontoret liggende der», skriver Dåsnes i artikkelen.
Les mer: FD: Forsvaret opererer ikke i nord for å spare skatt
Hemmelig skatteplan
Aldrimer.no skrev 1. juli at E-tjenesten la en hemmelig plan om å spare millionbeløp i skatt forut for at det nye spionskipet (Marjata 4) ble satt i drift i 2016. Planen var å flytte hjemmehavn fra Horten til Kirkenes, samt flytte Fartøykontoret fra Oslo til Kirkenes. I Finnmark er det fritak for å betale arbeidsgiveravgift. Men i juni i fjor flyttet E-tjenesten MS Marjatas hjemmehavn til Harstad, der det er krav om å betale arbeidsgiveravgift. Fartøykontoret ble imidlertid værende i Kirkenes, med en ansatt.
E-tjenestens skip nummer to, MS Eger, har vært i operativ drift siden 2017 og har hele tiden vært hjemmehørende i Harstad.
Tilsammen har E-tjenesten rundt 100 ansatte på de to fartøyene. Dersom planen om å utløse null i arbeidsgivergift ble gjennomført, kan E-tjenesten ha spart skatt for rundt 10,5 millioner kroner årlig. En slik praksis kan ha vært i strid med loven.
Les mer: E-tjenesten la hemmelig plan: Ville unngå skatt for 10,5 mill. årlig
Les mer: E-tjenesten kan ha drevet i strid med loven
Avviser sammenheng
I en e-post til Aldrimer.no benekter kommunikasjonsrådgiver Lisa Nordøen i FD at flyttingen av Fartøykontoret til neste år skjer som en konsekvens av avsløringene av skatteplanleggingen til Etterretningstjenesten.
«For øvrig kan Forsvarsdepartementet avvise at flyttingen av fartøykontoret har sammenheng med artiklene i Aldri Mer», skriver Nordøen.
Flyttingen av Fartøykontoret gjemmføres først i 2021. Beslutningen er trolig tatt av sjef for Etterretningstjenesten, generalløytnant Morten Haga Lunde, som nylig var på besøk i Harstad for å møte mannskapene som arbeider ombord i E-tjenestens fartøyer.
FDs tilsvar hevder at fartøyene fra samme tidspunkt, dvs i 2021, får hjemmehavn i Harstad. Men dette er feil. På grunn av stort etterretningstrykk mot fartøy og mannskaper, ble MS Marjatas hjemmehavn flyttet allerede i juni i fjor, da siste skifte av mannskap i Kirkenes fant sted. Måneden etter fant mannskapsbyttet sted i Harstad. Dette er lett å etterspore, gitt at de aller fleste av mannskapene på MS Marjata bor andre steder i Norge og får utstedt flybilletter av E-tjenesten for alle arbeidsreiser til og fra jobb.
Vil ikke svare
Skattedirektoratet har ikke ønsket å besvare om Aldrimer.nos artikler vil utløse kontroll av Etterretningstjenesten.
«Nei, vi kan ikke svare om eventuelle kontroller», skriver senior kommunikasjonsrådgiver Helen Rist i Skattedirektoratets kommunikasjonsavdeling i en e-post til Aldrimer.no.
Aldrimer.no har gjentatte ganger stilt flere spørsmål om skattesaken til Forsvarsdepartementet (FD), Forsvarsstaben og Etterretningstjenesten, senest i forrige uke.
Ingen av spørsmålene om saken knyttet til E-tjenesten og arbeidsgiveravgift er blitt besvart.
Les mer: Spørsmålene FD ikke vil svare på
***
Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.
Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.
Kjetil Stormark
Kjetil Stormark er en journalist, forfatter og redaktør med mer enn 30 års journalistisk fartstid. Hans spesialområder er forsvars- og sikkerhetspolitikk, Forsvaret, politiet, terrorangrepene 22. juli 2011 spesielt og terrorisme generelt, etterretning, ekstremisme og historiske forhold fra den kalde krigen. Han har gjennomført mange dokumentarprosjekter, både som bøker og filmer. Stormark blir mye brukt som kommentator på stoffområder han dekker. Stormark er tidligere PR-rådgiver i byrået JKL Oslo. Stormark var presseråd for den norske FN-delegasjonen i New York da Norge var medlem av Sikkerhetsrådet i 2001-2002.